18 липня 2024 року підписано Меморандум про співпрацю та партнерство між Львівським національним університетом природокористування, Департаментом житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, Управлінням адміністрування та розвитку громад департаменту природних ресурсів, будівництва та розвитку громад ЛМР та ЛМКП «Львівводоканал», метою якого є тісна координація дій для досягнення спільної суспільно важливої та невідкладної мети – забезпечення мешканців Дублян якісними та надійними послугами з централізованого водопостачання та водовідведення. Цей документ, який від нашого ЗВО підписав в.о. ректора професор Василь Лопушняк, став важливим підсумком великої багаторічної роботи, проведеної Міністерством освіти і науки України, Львівською міською радою та Львівським національним університетом природокористування для покращення санітарно-епідеміологічного стану у громаді м. Дубляни.

Понад 70 років наш навчальний заклад здійснював оперативне управління водогонами, водозабірними та очисними спорудами м. Дубляни, що не було властивою діяльністю для університету, в якого не було передбачено коштів для ремонту чи заміни фізично й морально зношеного обладнання. В результаті склалася ситуація, коли університет не мав можливостей скеровувати достатню кількість матеріальних ресурсів для модернізації застарілих мереж, й вони перестали відповідати рівню екологічних вимог. Щоб покращити водопостачання у місті та зняти з навчального закладу цей великий тягар, який почав завдавати значних збитків, ЛНУП шукав шляхів розв’язання цієї проблеми та розпочав активну співпрацю із Львівською міською територіальною громадою, до якої тепер входить місто Дубляни.
Ухвалою Львівської міської ради № 769 ще від 20.05.2021 р. було надано згоду на прийняття у власність Львівської міської територіальної громади об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства у м. Дубляни. Однак для остаточного вирішення цієї проблеми необхідно було внести зміни до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» та Положення «Про порядок передачі об’єктів права державної власності», які ініціював університет та неодноразово звертався до відповідних державних інстанцій. Довгий час через правові колізії вирішити це питання не вдавалося.
Однак завдяки підтримці Міністерства освіти і науки України й активній позиції ЛМР були внесені зміни до законодавства (готувався окремий закон та постанови). І нарешті відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.04.2024 р. № 364-р та рішення ЛМР від 04.07.2024 р. послуги з централізованого водопостачання мешканцям Дублян надаватиме «Львівводоканал», а об’єкти інфраструктури водопровідно-каналізаційного господарства ЛНУП переходять у власність Львівської МТГ. Направду історичним рішенням назвав цю подію перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко під час підписання у мерії Меморандуму про співпрацю та партнерство за участю в.о. ректора ЛНУП В. Лопушняка.
«Цій події передувала багаторічна та напружена робота багатьох команд. Я вдячний колегам з університету, з Львівської міської ради, з відповідних служб та структур. Сподіваюся, що вчасні та якісні послуги з водопостачання та водовідведення для мешканців Дублян стануть найкращим результатом нашої спільної діяльності», – зазначив в.о. ректора університету Василь Лопушняк.
І сьогодні з великою приємністю повідомляємо про вагомий результат такої спільної діяльності: з 1 вересня 2024 року надавачем послуг з водопостачання та водовідведення для споживачів м. Дубляни буде ЛМКП «Львівводоканал».