Прикладні наукові дослідження у співпраці із інституціями агробізнесу є однією зі складових діяльності економічного факультету ЛНАУ. Цікаві та популярні наукові розвідки виконує кафедра підприємництва, торгівлі та біржової діяльності (ПТБ). Зовсім недавно вона успішно репрезентувала науковій громадськості ретроспективний проект «Економічна реформа – очима села: 20 років потому», а у минулому році провела нове дослідження –«Соціологічний моніторинг проблем землекористування у вибраних селах».

Нещодавно (06.03.2019) науковці кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності ЛНАУ за підсумками виконання цього дослідницького проекту провели науково-практичний семінар «Земельні очікування селян». Традиційно семінар зібрав авторитетну аудиторію: науковців, державних управлінців та практиків. Серед них: ветеран аграрного виробництва, Лауреат Шевченківської премії Йосип Парубочий, в.о. директора департаменту АПР Людмила Гончаренко, екс-директор департаменту АПР Іван Стефанишин, голова Маневицької РДА доц. Андрій Линдюк, перший заступник голови Буської РДА Олег Ільків. Звичайно, що цікаві моменти проведення самого опитування та його оцінки селянами розповів сільський голова Балучина – села у Буському районі, де відбулось опитування – Григорій Цюман.

Відкрили засідання проректор, д.е.н. Ігор Яців та керівник проекту, т. в. о. завідувача кафедри проф. Юрій Губені. Про стан земельної реформи на Львівщині, деякі новації у сфері земельних відносин, очевидні та приховані проблеми землекористування розповіла в. о. директора департаменту АПР Людмила Гончаренко.

Особливий гість семінару – ветеран аграрного виробництва, Заслужений агроном України, Лауреат Шевченківської премії Йосип Семенович Парубочий. Саме він написав передмову до підсумкової брошури, надавши їй програмного звучання: «Земля – основа». Виступ цієї заслуженої людини схвилював усіх не лише ерудицією та глибинним розумінням отриманих результатів. Адже, за словами Йосипа Парубочого, прогнозування можливих ситуацій – це особлива майстерність управління, і науковці мають у цьому отримати належну позицію.

До початку семінару усі учасники отримали інформаційно-наукову брошуру «Земельні очікування селян». І все ж основні результати було додатково репрезентовано у змістовних наукових повідомленнях доцентів Володимира Крупи, Петра Оліщука та Богдана Шувара. Адже дослідження де-факто охопило не лише жителів села, але й групу експертів та відкриту групу Інтернет-користувачів. Вміло оперувала презентаціями та іншим ілюстраційним матеріалом аспірант Ірина Солтис.

У цікавій дискусії взяли участь радник ОСГР «Шувар» Іван Стефанишин, доцент Василь Магас (ЛНУ ім. І. Франка), група науковців із ІРД НАН України, зокрема Інна Куліш, Іван Залуцький, та Анна Кравченко, науковці ЛНАУ професор Роман Курильців та доц. Алла Железняк. В дискусії взяли участь також доктори наук Віталій Бойко, Людмила Гнатишин та Людмила Петришин, як завше цікаві думки висловив професор Георгій Черевко. Учасник засідання, відомий журналіст Василь Худицький («Дзеркало тижня») неприховано був у захопленні від палітри думок, обсягу інформації та рівня дискусії.

Учасники семінару відзначили, що працівники кафедри забезпечили чудову ділову та гостинну атмосферу семінару. Кафедра та учасники семінару висловили особливу подяку спонсору дослідження, відомому агропідприємству Львівщини ТзОВ «ЛВ Агролімітет».