24 вересня 2023 р. в м. Івано-Франківську відбулися спортивні змагання Відкритого турніру з пляжної боротьби «Народжені вільними». Пляжна боротьба – це не тільки видовищна забава, але і новий вид спорту, в якому спортсмени (чоловіки та жінки) змагаються на піску в колі діаметром 7 м.
На належному рівні виступили та спробували свої сили в новому виді боротьби студенти факультету будівництва та архітектури Віталій Гринюк (Буд-51) і Михайло Бучко (Буд-41), а також студент факультету агротехнологій та екології Назар Наконечний (Еко-21).
Вітаємо викладацький та тренерський колектив кафедри.
З метою популяризації пляжної боротьби серед студентської молоді університету наводимо правила проведення спортивних змагань.
Сутичка складається з 1 періоду в 2 хвилини для дітей, юнаків та молодших юнаків згідно з національними правилами з пляжної боротьби та 3 хвилини для кадетів (U17), юніорів (U20) та дорослих згідно з міжнародними правилами проведення спортивних змагань з пляжної боротьби.
Сутичка закінчується достроково у разі чистої перемоги одного з учасників, дискваліфікації одного або двох учасників за порушення правил змагань або травми учасника.
Присудження оцінок за технічні дії (технічні бали)
1 бал надається за те, що:
- вдалося довести будь-яку частину тіла, окрім рук, суперника до піску;
- вдалося вивести частину тіла суперника із зони змагань;
- суперник отримав попередження за протиправну дію.
Тільки атакуючий може поставити одне коліно на пісок під час виконання дії, якщо ця дія приведе до того, що суперник буде доведений до піску.
3 бали надається за те, що вдалося покласти суперника на пісок на спину (на лопатки) під час кидка або тейкдауну.
Перший спортсмен, який набере 3 бали, виграє сутичку. Якщо в кінці періоду сутички учасники набрали рівну кількість балів, для визначення переможця можуть бути використані критерії:
- останній здобутий бал;
- вага спортсменів (вага на процедурі зважування має бути звірена з протоколом зважування, найлегший оголошується переможцем);
- найменший номер, витягнутий під час проведення процедури жеребкування.