Важливим та ефективним джерелом для мобільності українських науковців і викладачів є участь у європейських програмах та проектах. Це надзвичайно позитивний момент, оскільки така практика збагачує українську освіту і науку, а також дає змогу українським науковцям отримувати гранти для виконання дослідницьких робіт, і тим самим не відставати від останніх трендів у світових дослідженнях.

У рамках програм Erasmus+, компоненту Склодовської-Кюрі програми ЄС Горизонт 2020, українцям уже доступно чимало корисних для розвитку наукової кар’єри інструментів.

Фундація Центрально-Європейська Академія Навчань та Сертифікації (CEASC), місія якої полягає у сприянні євроінтеграції, у тому числі інтеграції українських науковців до європейської академічної спільноти, регулярно організовує освітні проекти, які допомагають українцям освоїти європейські фінансові інструменти.

2 березня 2017 р. було проведено один із таких освітніх проектів – семінар «Проектний офіс в структурі сучасного навчального закладу», участь в якому взяла к.е.н., доцент кафедри обліку та оподаткування Ганна Володимирівна Сиротюк. Участь проходив в онлайн-форматі. Захід відбувся в ДВНЗ «КНЕУ ім. В. Гетьмана», м. Київ. Його організаторами виступили CEASC у співпраці з Університетом Суспільних наук (UNS), м. Лодзь, Польща.

Під час семінару було висвітлено ключові моменти створення та функціонування проектних офісів в українських навчальних закладах (університети, інститути, академії, дослідницькі установи, система професійно-технічної освіти та післядипломної освіти).

Учасники мали можливість ознайомитися із правовими засадами створення та функціонування проектного офісу, його структурою, складом та вимогами стосовно компетенцій працівників, організацією та специфікою роботи.

 Це не перший такий проект, нещодавно у Києві за сприяння КНЕУ ім. Вадима Гетьмана та Освітнього порталу «Педагогічна преса» відбувся ще один семінар «Фонди ЄС: можливості фінансування індивідуальної мобільності молодих науковців та докторантів».

На ньому президент фундації CEASC Микола Смолінський докладно розповів про можливості скористатися інструментами індивідуальної мобільності.

Варто зауважити, що обидва семінари є навчальними модулями освітнього проекту для представників академічного середовища «Сучасний університет: міжнародна співпраця та мобільність задля інновацій через проектний підхід».