Чаплига Вячеслав Михайлович – доктор технічних наук, професор кафедри інформаційних технологій.

У 1969 р. з відзнакою закінчив Львівський політехнічний інститут, спеціальність – 128 «Радіотехніка та телекомунікації» (05.12.01 – теоретична радіотехніка за переліком 2011 року), кваліфікація – радіоінженер.

З 1978 – кандидат технічних наук року за спеціальністю 05.12.01 – теоретична радіотехніка (128 «Радіотехніка та телекомунікації»).

Вчене звання доцента кафедри автоматичного електрозв’язку присвоєно у 1981 р.

Доктор технічних наук з 1991 року за спеціальностями: 05.13.13 – обчислювальні машини, системи і мережі; 05.13.05 – елементи та пристрої обчислювальної техніки та систем керування (151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології). Дисертація «Оперативна цифрова обробка діагностичної інформації спеціальних об’єктів» (з грифом таємно).

З 1969 р. працював асистентом, доцентом, професором, завідувачем кафедри автоматичного електрозв’язку Національного університету «Львівська політехніка».

1996–1998 рр. – територіальний директор у Західній Україні Спільного підприємства «Український мобільний зв’язок» (тепер «Водафон»).

1998–2000 рр. – генеральний директор Спільного підприємства «Лінк Телеком».

У 2000 році заснував кафедру економічної кібернетики у Львівському банківському інституті Національного банку України і був її завідувачем до 2016 р.

Вчене звання професора кафедри економічної кібернетики присвоєно у 2005 році.

У 2017 р. призначений на посаду професора кафедри інформаційних технологій Львівського національного аграрного університету, заснував кафедру автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій.

Стаж науково-педагогічної роботи у закладах вищої освіти – 47 років, у тому числі у даному закладі – 5 років.

Основні навчальні курси, які веде викладач: «Комп’ютерно-інтегровані технології», «Автоматизація технологічних процесів та виробництв», «Електроніка та схемотехніка», «Методи синтезу та аналізу систем автоматичного керування».

Коло наукових інтересів: методи, моделі і новітні комп’ютерно-інтегровані та інформаційно-комунікаційні технології в процесах цифрової трансформації галузей економіки і освіти.

Участь у підготовці та атестації науково-педагогічних кадрів

Підготував 3 кандидатів наук.

Постійно бере участь у виконанні науково-технічних програм та у роботі науково-методичних і технічних рад.

Протягом 1978–2018 рр. – керівник наукових досліджень та розробок на замовлення:

- КБ «Південне», ВО Південмаш, Дніпропетровськ (інформаційні системи технічної діагностики ракет);

- Інституту кібернетики НАН України (системи передавання інформації);

- Інституту проблем моделювання в енергетиці НАН України (системи технічної діагностики спеціальних об’єктів);

- Національного банку України (проєкти з інформатизації Департаментів НБУ).

Виконавець I етапу теми НДР (2017 р.), відповідальний виконавець II етапу НДР (2018 р.) «Теорія та методологія трансформаційних процесів у фінансовому секторі країни» (номер державної реєстрації 0117U002441), що виконується за рахунок видатків із загального фонду держбюджету за КПКВ 2201040.

Участь у Проєкті Краківського економічного університету «Навчальний курс “Прикладна інформатика у відповідності до потреб ринку праці”» в рамках підпункту 4.1.1. Людський капітал програми Європейського Союзу (ProjektUDA – POKL.04.01.01-00-011/09-00).

Член програмного комітету щорічної науково-практичної конференції «Information Technology for Practice», яку організовує Чеське товариство системної інтеграції.

Рівень володіння англійською та польською мовами підтверджено статтями у виданнях, індексованих у наукометричній базі Scopus, колективними монографіями та статтями в закордонних виданнях, опублікованими тезами і виступами англійською мовою на багатьох міжнародних конференціях, викладанням курсу з ІТ-технологій у Краківському економічному університеті на кафедрі обчислювальних систем.

Пройшов стажування у Львівській філії компанії «Сіменс», в Технічному університеті м. Острава, Чехія (Грант Erasmus+ staff mobility for teaching and training, VSB-TU, Ostrava).

У 2022 р. пройшов підвищення кваліфікації у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності.

Нагороди: Заслужений працівник освіти України, Відмінник освіти України, Срібний знак НБУ, Бронзовий знак НБУ, Почесна грамота Правління НБУ, Почесна грамота Уповноваженого з прав людини ВР України.

Основні навчально-методичні та наукові результати

Має понад 200 публікацій, з них 142 наукові та 32 навчально-методичного характеру, у тому числі: 5 монографій; 11 публікацій у періодичних виданнях, які включені до наукометричної бази Scopus; 15 авторських свідоцтв на винаходи та 2 патенти України.

Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57204865904

ORCID: 0000-0003-1052-242X