Вченість – це солодкий плід гіркого кореня…

 Ісократ

 Вже котрий рік поспіль стало доброю традицією у третю суботу травня відзначати День науки в Україні. Це свято людей творчої праці, діяльність яких є символом духовної свободи та розвитку особистості. Незважаючи на труднощі, які сьогодні зустрічаються у вітчизняному науковому просторі, високий професіоналізм українських науковців дуже високо цінується у всьому світі.

18 травня 2018 року в актовій залі Національного університету «Львівська політехніка» відбулось урочисте засідання з нагоди відзначення професійного свята українських науковців. Організатором наукового заходу виступав Західний науковий центр (ЗНЦ) НАН України та МОН України. Участь у зібранні взяли представники обласної та міської влади, академічних наукових установ, закладів вищої освіти, члени Національної академії наук України і національних галузевих академій наук України, рад молодих учених академічних установ та закладів вищої освіти.

У привітальному слові урочистого засідання голова ЗНЦ НАН України та МОН України академік Зіновій Теодорович Назарчук зосередив увагу присутніх на вагомих досягненнях учених регіону й ролі науки у розвитку держави. Від імені наукової спільноти Національного університету «Львівська політехніка» науковців привітав перший проректор цього закладу Володимир Андрійович Павлиш, який зупинився на численних здобутках науковців Львівщини загалом та університету зокрема. На завершення свого виступу доповідачами було зазначено, що наукова спільнота вірить у краще майбутнє і для цього готова змінювати світ навколо.

Від імені директора департаменту освіти і науки Львівської ОДА академічну спільноту привітав заступник Ігор Григорович Гайдук та вручив подяки Львівської ОДА та грамоти департаменту освіти і науки Львівської ОДА за багаторічну сумлінну працю, вагомі досягнення у науковій і науково-організаційній роботі науковій інтелігенції Львівської області. До числа науковців, яких було відзначено грамотами департаменту освіти і науки Львівської ОДА, увійшла кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Г.В. Східницька. Весь дружній колектив Львівського національного аграрного університету щиро вітає Галину Володимирівну і бажає, щоб її високий науковий потенціал слугував міцним фундаментом для вирішення актуальних проблем сучасності, а також зичить їй подальших наукових здобутків, творчого натхнення і невичерпної енергії для подальших звершень.

Присутніх також вітали перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, голова ЗНЦ НАН України та МОН України академік Зіновій Назарчук, які також вручили подяки і грамоти вченим академічних наукових установ і закладів вищої освіти Львівщини за вагомі досягнення в науковій і науково-організаційній роботі та з нагоди Дня науки.

В межах урочистого заходу присутні мали можливість бути слухачами наукових доповідей, з якими виступили директор Інституту прикладних проблем механіки та математики ім. Я.С. Підстигача НАН України, академік НАН України Роман Кушнір (доповідь на тему «Академік Ярослав Підстригач – видатний український вчений в галузі теоретичної механіки» (до 90-річчя від дня народження)) та ректор Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, член-кореспондент НАН України Петро Ясній (доповідь про Івана Пулюя та його повернення в Україну).