Рожко Іванна Семенівна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва та овочівництва ім. професора І.П. Гулька Львівського національного університету природокористування.
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
У 1995 році закінчила агрономічний факультет Львівського державного сільськогосподарського інституту за спеціальністю «Агрономія» з присвоєнням кваліфікації вчений агроном. Відразу після закінчення навчання була запрошена на кафедру на посаду викладача-стажиста. В листопаді 1996 року закінчила навчання в магістратурі, одержавши диплом з відзнакою магістра з плодоовочівництва і виноградарства. З 1997 по 1999 роки навчалася в стаціонарній аспірантурі Львівського державного сільськогосподарського інституту під науковим керівництвом доктора сільськогосподарських наук, професора Гулька І.П.. У листопаді 2000 року успішно захистила дисертаційну роботу на тему: «Агробіологічні та технологічні особливості сортів і нових форм суниці ананасної в умовах Західного Лісостепу України». У 2001 році отримала диплом кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.07 – плодівництво, у 2011 – атестат доцента кафедри плодоовочівництва, технології зберігання і переробки продукції рослинництва.
Науково-педагогічний стаж – 29 років.
Членство:
Член вченої ради факультету агротехнологій та екології Львівського НУП.
Член методичної комісії факультету агротехнологій та екології Львівського НУП.
Член робочої групи з питань створення та впровадження системи AKIS (системи передачі знань та інновацій в с/г) в Україні на базі пілотних областей (Львівська та Закарпатська області).
Основні дисципліни: "Технології зберігання та переробки продукції рослинництва з основами стандартизації", "Технології зберігання та переробки плодів, овочів та винограду з основами стандартизації", "Післязбиральна доробка плодів, овочів та винограду", "Органічне садівництво".
Наукові інтереси, здобутки та дослідження
Гарант освітньо-професійної програми «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» РВО «Магістр».
Основні напрями наукових досліджень:
- Вивчення вітчизняних та інтродукованих сортів суниць ананасових, малини та кущових ягідних культур з метою відбору адаптованих до екологічних умов Західного Лісостепу України, конкурентно-здатних за продуктивністю, товарністю та якістю плодів.
- Вивчення впливу на продуктивність суниць ананасових, малини, чорної смородини та порічок біологічних засобів боротьби з фітопатогенами.
- Вивчення впливу динамічних змін клімату на формування якісних параметрів плоду ягідних культур.
У 2023 році пройшла науково-педагогічне стажування в Львівському національному університеті імені Івана Франка на кафедрі готельно-ресторанної справи та харчових технологій. Тема: Наукова співпраця, поглиблення майстерності викладання фахових дисциплін та обмін досвідом з метою вдосконалення освітнього процесу. Довідка про підвищення кваліфікації №1441-У від 25 травня 2023 року, видана Львівським національним університетом імені Івана Франка.
З 15.03.2023 р. по 19.04.2023 р. підвищення кваліфікації від ГО «Прогресильні», Сертифікат № ПВ-0382 від 01 травня 2023 р. Тема: Прогресильне викладання: складові системи якості вищої освіти (30 год., 1 кредит ECTS).
Авторка понад 140 наукових та навчально-методичних праць, у т. ч. понад 30 наукових статей у фахових виданнях, 5 навчальних посібників, 3 практикумів та 30 навчально-методичних рекомендацій та вказівок.
Основні наукові публікації у наукових виданнях, включених до переліку наукових фахових видань України:
- Рожко І.С. Порівняльний аналіз результатів дворічних досліджень використання вітчизняних мікробіологічних препаратів на суниці ананасній Вісник ЛНАУ : Агрономія. № 19. С. 90-93.
- Рожко І.С., Тарнавська Н.Р. Елементи технологічного сортовивчення суниці ананасної. Вісник ЛНАУ : Агрономія. № 20. С. 91-95.
- Рожко І.С., Гель І.М. Продуктивність суниці ананасної за використання вітчизняних мікробіологічних препаратів. Журнал агробіології та екології / засн.: Львівський НАУ. Том 5, № 1, 2018. С. 84-89.
- Рожко І.С. Назви господарськи цінних видів роду Fragaria L.. Вісник ЛНАУ. Серія : агрономія. Львів. № 22(2). С. 87-90. DOI: 10.31734/agronomy2018.02.087.
- Рожко І.С. Основоположні засади ягідництва. Вісник ЛНАУ. Серія : агрономія. Львів. № 23. С. 124-128. DOI: 10.31734/agronomy2019.01.124
- Рожко І.С. Вплив мікродобрив та фунгіцидів ТОВ «Фабрика агрохімікатів» на продуктивність Fragaria ananassa Duch. Вісник ЛНАУ. Серія : агрономія. Львів. 2020. № 24. С. 102-106.
- Рожко І.С. Оцінка негативного впливу Arion lusitanicus sensu lato на продуктивність Fragaria ananassa Duch. Вісник ЛНАУ. Серія : агрономія. Львів. 2021. № 25. С. 75-79.
- Рожко І.С., Рожко І.М. Реалізація сортової продуктивності fragaria ananassa duch під впливом вітчизняних препаратов: ЗЗР, біоживлення, мікродобрив. Серія : Агрономія. 2022. № 26. С. 99–104. URL: https://visnyk.lnup.edu.ua/index.php/agronomy/index
Наукові публікації у наукових виданнях, включених до наукометричних баз даних Scopus та Web of Science:
- Москалець Т. З., Рожко І. С., Гулько Б. І., Дацко Т. М., Рожко І. М. Еколого-біологічні основи створення вихідного матеріалу обліпихи крушиноподібної (Hippophae rhamnoides L.) на адаптивність і продуктивність для подальшої селекції. Scientific Horizons, 26(9), 2023. С. 92– URL: https://doi.org/10.48077/scihor9.2023.92 (Scopus).
- Москалець В. В., Гулько Б. І., Рожко І. С., Мороз В. В., Іванків М. Я. Морфо-фізіологічні особливості рослин та біохімічні параметри плодів горобини скандинавської, горобини звичайної і горобини домашньої, вирощених в умовах Північного Лісостепу України. Scientific Horizons, 26 (10), 2023. С. 78-91. URL: https://doi.org/10.48077/scihor10.2023.78 (Scopus).
Видані підручники та навчальні посібники, монографії:
- Рожко І.С.. 1. Гель І.М. Суниця: біологія, сорти, технології вирощування та переробки: навчальний посібник. Львів: Український бестселер, 2011. 110 с.
- Рожко І.С., Кулик Ю.В. Стандартизація, управління якістю, технологія зберігання та переробки продукції рослинництва. Практикум. дисципліни Ч. І: Визначення якісних параметрів зерна. Дубляни. 2017. 70 с.
- Рожко І.С., Кулик Ю.В Практикум з навчальної дисципліни Стандартизація, управління якістю, технологія зберігання та переробки продукції рослинництва. Ч. ІІ: Післязбиральна обробка бульб картоплі та плодоовочевої продукції. Дубляни. 2017. 38 с.
- Рожко І.С., Кулик Ю.В. Стандартизація, управління якістю, технологія зберігання та переробки продукції рослинництва. Ч. І «Технологія зберігання зернових мас». Навчальний посібник. Львів, 2018. 76 с.
- Рожко І.С. Основи переробки соковитої продукції. Навчальний посібник для студентів факультету агротехнологій та екології й ННІЗіПО ОС «Бакалавр» спеціальностей 201 «Агрономія», 202 «Захист і карантин рослин», 203 «Садівництво та виноградарство». Дубляни, 2019. 112 с.
- Рожко І.С., Решетило Л.І. Основи переробки зернових культур: навч. посіб. Львів. 2020. 150 с.
- Рожко І.С. Консервування соковитої продукції : практикум. Львів. 2021. 112 с.
- Рожко І.С. Сучасні технології зберігання соковитої продукції: навч. посіб. Львів, 2023. 164 с.
ORCID ID 0000-0001-5450-0906.
Scopus Author ID: 58675474900
Web of Science Researcher ID:
Індекс Гірша (h-index) у Scopus – 1
Індекс Гірша (h-index) в Google Scholar – 2