Дидів Ігор Володимирович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва та овочівництва ім. професора І.П. Гулька Львівського національного університету природокористування.

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Протягом 1978 ‒ 1983 рр. навчався у Львівському сільськогосподарському інституті на агрономічному факультеті, закінчив з відзнакою повний курс названого інституту за спеціальністю «Агрономія» і отримав кваліфікацію «Вченого агронома».

З 1883 по 1986 рр. – агроном колгоспу імені Т. Г. Шевченка, Миколаївського району, Львівської області.

Протягом 1986 ‒ 1988 рр. навчався в аспірантурі на кафедрі агрохімії та ґрунтознавства Львівського сільськогосподарського інституту.

У 1989 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук на тему: «Ефективність рідких мінеральних добрив  при внесенні під озиму пшеницю в умовах Передкарпаття» зі спеціальності 06.01.04 – агрохімія, під керівництвом д. с.- г. н., професора Крилової Ганни Іванівни.

Працював на  посаді завідувача агрохімічної міжкафедральної лабораторії агрономічного факультету ЛСГІ (1988 ‒ 1992 рр.).

З 1992 по 1993 рр. – асистент кафедри плодоовочівництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції ЛСГІ, а в 1993 р. обраний за конкурсом на посаду старшого викладача  цієї ж кафедри. У 1998 р. переведений на посаду в. о. доцента кафедри плодоовочівництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції Львівського державного аграрного університету. 

В 2002 р. присвоєно вчене звання доцента  кафедри плодоовочівництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції Львівського ДАУ, де і працює по сьогодні.  

Науково-педагогічний стаж – 35 років.

Членство:

Член редакційної ради українського журналу для професіоналів «Овочівництво» (Пропозиція).

Експерт-дорадник департаменту АПК ЛОДА з овочівництва.  

Член робочої групи з напрацювання проекту програми підтримки для виробників  овочевої продукції при департаменті АПК Львівської облдержадміністрації.  

Співпрацює з громадською організацією «Фермерська країна», ТзОВ «Шувар».

В рамках програми Ізраїльського Центру міжнародного співробітництва, відомого як MASHAV, прийняв участь в Міжнародному курсі «Плодоовочівництво: виробництво, переробка і збут продукції» (Ізраїль, 2004 р.).

За підтримки інформаційної компанії «Інфоіндустрія»  у партнерстві з Українським проектом бізнес – розвитку плодоовочівництва UHBDP, який фінансується Міністерством  міжнародних справ Канади,  співфінансується та реалізується  Менонітською Асоціацією  Економічного Розвитку (MEDA), а також за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України  приймав участь як спікер в конференції-виставці «Сучасне  тепличне господарство 2018 ‒ 2020 рр.».

Незалежний консультант з овочівництва у рамках виставки «Агровесна 2020 – Агрохімічний квартал» (2020 р. м. Київ МВЦ). Брав участь у 13 міжнародній виставці промислового овочівництва, садівництва та виноградарства – АгроВесна ‒ 2023, «Овочі, фрукти, логістика» (2023 р.,  м. Київ).

Основні дисципліни: "Овочівництво закритого ґрунту", "Технології в овочівництві", "Органічне овочівництво", "Сучасні технології та інновації овочівництва", "Інноваційні технології в грибівництві", "Декоративні рослини закритого ґрунту".

Нагороджений: Дипломом учасника другої міжнародної конференції «Ранні овочі. Ефективний вихід з економічної неефективності» (Київ, 2014 р.); Дипломом, як почесний спікер виставки-конференції «Трав’яний бізнес 2018» (м. Київ); Дипломом, як почесний спікер конференції «Сучасне тепличне господарство 2018» (м. Енергодар, 2018 р.); Дипломом, як  почесний спікер конференції «Сучасне тепличне господарство 2019» (м. Енергодар, 2019 р.);  Почесними Грамотами ректора, академіка НААНУ  В. В. Снітинського (2006,  2017, 2018, 2019 рр.); Подякою  за благодійну допомогу підрозділам Збройних Сил України; Подякою від командування 93 ОМБр 3-го механізованого батальйону в зоні проведення операції Об’єднаних Сил (2017, 2018, 2019 рр.). Благодійна допомога овочевими культурами: для воїнів ЗСУ, будинків дітей сиріт, будинків пристарілих, школам, громадським організаціям Львівщини.

Наукові інтереси, здобутки та дослідження

Відповідальний виконавець Розділу 04 «Еколого-адаптивна технологія вирощування овочевих культур в умовах західного регіону України» наукової теми  «Наукове обґрунтування елементів технології вирощування плодових і овочевих культур в умовах Західного Лісостепу України» на 2021 ‒ 2025 рр.

Основні напрями наукових досліджень:

  1. Наукове обґрунтування елементів технології виробництва товарної продукції коренеплідних овочевих рослин родини селерових (селера, пастернак, петрушка, морква).
  2. Оптимізація елементів технології вирощування цибулинних овочевих культур.

Провідний науковий співробітник договору (2020 р.) про передання науково-технічної продукції за темою: «Вплив нового комплексного мінерального добрива Нітроамофоска-М на врожайність і якість капусти цвітної та часнику озимого».

Наукові дослідження проводить відповідно до теми докторської дисертації «Агробіологічне обґрунтування технології вирощування коренеплідних овочевих культур родини Apiaceae L. в Західному Лісостепу України».

Співавтор сорту салату посівного листкової різновидності (Lactuca  sativa L. var. secalina)  ‒ «Дублянський» (2015 р.).

Стажування за фахом проходив: в Національному університеті біоресурсів і природокористування України ННІ післядипломної освіти (2010 р.); Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААНУ (2015 р.); Вроцлавському  природничому університеті (Польща, 2017 р.),  Природничо – Гуманітарному Університеті в Седльце (Польща, 2021 р.) та Університет в Седльце за програмою ERASMUS+ (Польща, 2024 р.).

Автор понад 500 наукових та навчально-методичних праць.

Основні наукові публікації у наукових виданнях, включених до переліку наукових фахових видань України:

  1. Khareba, V. V., Dydiv, O. Y., Dydiv, I. V., Leschuk, N. V. Agrobiological assessment of broccoli hybrids under the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine. Plant Varieties Studying and Protection. Kiev, 2018, Vol., 14. №2. P. 240-244. https://doi.org/10.21498/2518-1017.14.2.2018.134776
  2. Лещук Н., Коховська І., Башкатова О., Дидів О., Дидів І. Особливості ідентифікації сортів Lactuca sativa L. var. angustana jrish. Вісник Львівського національного аграрного університету: агрономія. №23. С. 119-123. https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.119
  3. Дидів І., Дидів О., Дидів А., Юзьків М., Гайко Л. Вплив нового комплексного мінерального добрива Нітроамофоска-М на урожайність і якість пастернаку. Вісник Львівського національного аграрного університету: агрономія. Львів, 2020. №24. С. 93-99. https://doi.org/10.31734/agronomy2020.01.093
  4. Дидів О. Й., Дидів І. В., Лещук Н. В., Кузько В. Г., Дидів А. І. Вплив нанодобрив на врожайність і якість гібридів капусти броколі в умовах Західного Лісостепу України. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. Київ, 2020. Т.1, №4. С. 387-394. https://doi.org/10.21498/2518-1017.16.4.2020.224056
  5. Дидів І. В., Дидів О. Й., Дидів А. І., Коховська І. В. Вплив регулятора росту Біоглобін на врожайність та якість товарної продукції пастернаку в умовах Західного Лісостепу України. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. Київ, 2021. Т.17., №1. С. 73-79. https://doi.org/10.21498/2518-1017.17.1.2021.228216
  6. Дидів О., Дидів І., Заневич- Байковска А., Франчук Й., Роса Р., Гайко Л. Вплив нового комплексного мінерального добрива Нітроамофоски-М на урожайність та якість капусти цвітної. Вісник Львівського національного аграрного університету: агрономія. Львів, 2021. № С. 96-102. https://doi.org/10.31734/agronomy2021.01.096
  7. Дидів І., Дидів О., Дидів А., Юзьків М. Вплив нового комплексного мінерального добрива Нітроамофоски-М на урожайність і якість петрушки коренеплідної. Вісник Львівського національного аграрного університету: агрономія. Львів, 2021. № С. 102-107. https://doi.org/10.31734/agronomy2021.01.102
  8. Дидів І., Дидів О. Вплив нового регулятора росту Біоглобін на урожайність та якість петрушки коренеплідної. Вісник Львівського національного університету природокористування: агрономія. Львів, 2022. № С. 114-121. https://doi.org/10.31734/agronomy2022.26.114
  9. Дидів О., Дидів І., Й., Заневич- Байковска A., Франчук Й., Роса Р. Вплив нового комплексного мінерального добрива Нітроамофоска – М на врожайність і якість капусти броколі. Вісник Львівського національного аграрного університету: агрономія. Львів, 2023. № 27. С. 91-97. https://doi.org/10.31734/agronomy2023.27.091
  10. Підлубенко І., Дидів І., Овчіннікова О. Вплив гіберелової кислоти на врожайність та якість петрушки коренеплідної (Petroselinum crispum) в умовах Лісостепу України. Вісник Львівського національного аграрного університету: агрономія. Львів, 2023. № 27. С. 108-114. https://doi.org/10.31734/agronomy2023.27.108

Наукові публікації у наукових виданнях, включених до наукометричних баз даних Scopus та Web of Science:

  1. Robert Rosa, Jolanta Franczuk, Anna Zaniewicz-Bajkowska, Karol Remiszewski, Ihor Dydiv. Effect of L – glycine on the Growth  and selected Nutritional Elements  of Butterhead Lettuce.  Journal of Ecological Engineering. 2022, 23(7), 20-28. https://doi.org/10.12911/22998993/149861 (Scopus).

Видані підручники та навчальні посібники, монографії:

  1. Дидів О. Й., Стефанюк С. В., Дидів І. В., Дидів А. І. Малопоширені овочеві культури: навч. посіб. Львів, 2023. 158 с.
  2. Дидів О.Й., Дидів І.В., Дидів А.І., Лещук Н. В. Зеленні та пряно-смакові овочеві культури: навч. посіб. Львів: ПП «Інтерпрінт-М», 2022. 126 с.
  3. Балян А. В., Хареба О. В., Хареба В. В., Онищенко О. І., Комар О. О., Дидів І. В., Позняк О. В. Пастернак: сорти, технологія вирощування, переробка: монографія. Київ: Аграрна науа, 2021. 244 с.
  4. Дидів О. Й., Дидів І. В., Дидів А. І., Костів З. В., Качинська Л. В. Квітникарство: навч. посіб. Львів: ПП «Інтерпрінт-М», 2021. 120 с.
  5. Дидів О. Й., Дидів І. В., Ільчук Р.В., Дидів А. І., Стефанюк С.В. Декоративне садівництво: навч. посіб. Львів: ПП «Інтерпрінт-М», 2021. 130 с.
  6. Дидів О. Й., Дидів І. В., Ільчук Р. В., Бальковький В.В., Дидів А. І. Технології в овочівництві: навч. посіб. Львів: ПП «Інтерпрінт-М», 2020. 126 с.
  7. Ільчук Р. В., Дидів І. В., Дидів О. Й., Сидорчук С. І. Печериця двоспорова: біологія і технологія вирощування : навч. посіб. Львів : Сполом, 2019. 155 с.
  8. Дидів О.Й., Дидів І.В., Бальковський В.В., Дидів А.І. Овочеві рослини групи капуст: навч. посіб. Львів, 2019. 220 с.
  9. Ільчук Р. В., Дидів О.Й., Дидів І.В., Дидів А.І. Органічне садівництво та виноградарство : навч. посіб. / за ред.. Скосаревої Н. В. Львів : ПП «Інтерпринт – М», 2019. 100 с.

ORCID:  https://orcid.org/0000-0001-8605-1092

Web of Science: https://www.webofscience.com/wos/author/record/ITT-9725-2023

Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?hl=uk&user=63NI0TcAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate

Індекс Гірша (h-index) в Google Scholar – 6