У час великих випробувань російсько-української війни наш народ об’єднався навколо священних для нього цінностей – Свободи, Гідності, Демократії та Верховенства Права. У цьому контексті День Конституції України – одне з найважливіших свят, яке глибоко закорінено в історію нашого державотворення. Конституція, яку Верховна Рада України прийняла 28 червня 1996 року, стала важливим чинником утвердження нашої держави, визначивши її суверенною, незалежною, демократичною, соціальною та правовою. Ця Конституція утвердила священність наших державних символів – Прапора, Герба, Гімну та Мови, які були і є визначальними маркерами української боротьби за Свободу. Стаття 5 нашого Основного Закону, в якій чітко визначено, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, допомогла українцям згуртуватись під час Революції Гідності і відстояти свій європейський вибір.
Варто згадати, що перша українська Конституція Пилипа Орлика 1710 року стала однією з перших в Європі, тому зафіксований у чинній українській Конституції курс на членство в Європейському Союзі та НАТО є правдивим виявом прагнень наших громадян повернутися після років неволі в європейську та світову спільноти.
Безперечно, ще не все ми зуміли реалізувати, ще багато праці попереду, однак сьогодні з впевненістю можна сказати: український народ в тяжкій кровопролитній боротьбі з одвічним ворогом відстоює основи своєї Конституції, яка визнана міжнародним співтовариством і вважається однією з найдемократичніших у світі.
Шановні колеги! Дорогі студенти! Вітаючи Вас із цим державним святом, бажаю усій українській спільноті ще більше гуртуватися навколо правових засад нашої Конституції та плекання принципів верховенства права в усіх сферах українського суспільства. І що найважливіше – акумулювати усі наші зусилля для допомоги Збройним Силам України, які, героїчно захищаючи суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, гідно виконують свій священний конституційний обов’язок і в єдності з усім народом є запорукою нашої Перемоги!
Слава Україні! Героям слава!

Ректор ЛНУП академік НААНУ
Володимир Снітинський