Щиро вітаю Вас із Днем української писемності та мови!
Цього року відповідно до Указу Президента України та у зв’язку з переходом УГКЦ та ПЦУ на новий церковний календар це свято вперше відзначаємо 27 жовтня. Започатковане ще у 1997 році, воно з роками наповнювалося новітніми традиціями та набирало все глибших змістів. І сьогодні День української писемності та мови – це свято всеукраїнського єднання, яке засвідчує, що в нашому суспільстві остаточно укорінюється розуміння того, що мова – це не просто засіб комунікації, а засіб нашої національної ідентифікації та національної безпеки.

У час, коли Україна долає наслідки свого колоніального минулого та відстоює Незалежність у тяжкій кровопролитній боротьбі з путінською росією, яка прагне відновити тоталітарну імперію, визнання української мови як загальнонаціональної цінності та подолання спричинених багатовіковою асиміляційною політикою окупантів деформацій мовно-інформаційного простору набирає особливої ваги.
У цей день традиційно організовують виставки, проводять мовно-літературні конкурси, флешмоби, художні читання, літературні вечори та дискусії. Українська спільнота в усьому світі пише Радіодиктант національної єдності, мета якого не тільки акцентувати увагу на грамотності, а передусім єднати людей навколо української мови як одного із найголовніших символів Української держави.
Переконаний, що участь у Радіодиктанті національної єдності та XXIV Міжнародному конкурсі з української мови ім. Петра Яцика, який теж стартує 27 жовтня, для нашого колективу та передусім для нашого студентства є справою честі. Тож бажаю усім учасникам добрих результатів, а всій нашій спільноті – сили та наснаги, щоби невтомно плекати рідне слово та повсякчас утверджувати українську мову як державну в усіх сферах національного життя, бо це один із важливих чинників нашої Перемоги!
Слава Україні! Героям слава!

Ректор ЛНУП
академік НААНУ
Володимир СНІТИНСЬКИЙ