21 лютого 2024 року, у Міжнародний день рідної мови, до Львівського національного університету природокористування на запрошення в.о. ректора професора Василя Лопушняка завітав відомий український поет та громадський діяч Богдан Стельмах. Він упродовж багатьох десятиліть був серед тих, хто плекав, гартував, попри небезпеки ніс до людей високе поетичне слово та українську пісню. Його твори навчають любити рідну землю, не забувати мамину світлицю та батькові слова, у його доробку – збірки поезій, низка перекладів, декілька п’єс та оперних лібрето (зокрема, «Мойсей» за поемою Івана Франка). Богдан Стельмах – автор поезії «Бандерівці», яка є особливо співзвучною з переконаннями колективу нашого університету, в якому навчався Степан Бандера.

Розпочав творчу зустріч з нагоди Міжнародного дня рідної мови в.о. ректора професор, доктор сільськогосподарських наук Василь Лопушняк, який відзначив важливість рідної мови для кожної нації та наголосив на тому, що українська мова є чинником нашої національної ідентичності, а також представив великого поета сучасності Богдана Стельмаха. Доповідач нагадав присутнім, що Богдан Стельмах – один із тих, завдяки кому сьогодні у Львові маємо пам’ятник Тарасові Шевченкові. Саме він 9 березня далекого 1989 року у Львівській опері прочитав поезію «Пам’ятник», долучаючи свій голос до боротьби за встановлення монумента. Від часів тоталітаризму, коли для цього треба було мати сміливість, і дотепер творив і творить українську національну культуру, а його правдиве та життєствердне поетичне слово вже виховало не одне покоління патріотів нашої держави і сьогодні плекає відвагу вільнолюбних синів і дочок України.
Студентство університету мало можливість познайомитися з неперевершеним майстром рідного слова, справжньою людиною-легендою, на вірші якої писали музику Мирослав Скорик, Володимир Івасюк, Ігор Білозір, Богдан-Юрій Янівський, Віктор Камінський, Віктор Морозов, Левко Дутківський. Його пісні виконували Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Оксана Білозір, Мар’ян Шуневич, Тарас Чубай, Олександр Пономарьов, легендарні «Смерічка», «Ватра», «Піккардійська терція», «Плач Єремії» та інші. І ці пісні без перебільшення стали народними: «Пшеничне перевесло», «Мамина світлиця», «Тільки раз цвіте любов», «Запроси мене у сни», «Джерело» та багато інших.
Богдан Стельмах представив глядачам свою нову поетичну збірку «Лірика», до якої увійшли твори попередніх років та дотепер не публіковані вірші громадянської, інтимної та пейзажної лірики.
Ліричною окрасою свята стали пісні на слова Богдана Стельмаха у виконанні керівника Народної капели бандуристів Ірини Стельмах «Над Крутами круки» на музику Олега Махлая; лауреата пісенних всеукраїнських конкурсів, аспіранта факультету управління, економіки та права Михайла Іващенка «Тільки раз цвіте любов»; лауреата міжнародних конкурсів Марії Мандзак «Пшеничне перевесло».
Наприкінці очільник університету Василь Лопушняк від імені колективу ЛНУП висловив щиру подяку гостеві, що завітав до нас і подарував неповторні миті зустрічі з високим поетичним словом і справжньою українською піснею. Завершила зустріч автографсесія великого поета України Богдана Стельмаха.