29 січня минає 106-та річниця бою під Крутами. Саме в цей день 1918 року кілька сотень молодих студентів, гімназистів, військових у нерівних умовах бою протистояли ворогу.
Вони були різного походження. Хтось мав бойовий вишкіл, а хтось уперше взяв до рук зброю. Але всі вони розуміли головне – Україна потребує їхнього захисту. Завдяки сміливості та мужності їм вдалося завдати більшовикам втрат та затримати їхній наступ. Ця битва стала легендарною та символізує патріотизм і самопожертву молоді в боротьбі за Українську Незалежність. Подвиг під Крутами – приклад для багатьох наступних поколінь.
Попри те, що за 100 років не змінився ні ворог, ні його методи війни, ми маємо реальний шанс завершити цю боротьбу. Бо наше суспільство зробило свій вибір на користь вільного демократичного розвитку власної держави. Й готове цей вибір захищати, кожен на своєму фронті – воєнному, волонтерському, історичному, культурному.
Молодь була і залишається однією з рушійних сил, що наближають перемогу України. Як на фронті, так і в тилу. Цінуємо подвиг кожного, вшановуємо пам’ять Героїв, загиблих під Крутами. Пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя в боротьбі за незалежну Україну. Шануємо наших захисників, хто сьогодні боронить Українську державу.

Зі сну збудилась Україна
В огні пожеж, під рев гармат.
Куди не глянь – кругом руїна.
І гострить ніж на брата брат...
А з півночі повзе – крадеться,
Орда московських дикунів,
І знову кров невинна ллється,
А сонце дим пожеж закрив.
Спинить!.. Спинить брудну навалу
Червоних прихвостнів Москви!..
Та де знайти святого шалу
До перемоги й боротьби?..
Лиш Ви, нащадки Святослава,
Герої – лицарі з-під Крут,
Пішли одні на бій кривавий,
Щоб Україну вирвать з пут.
Лиш Ви пішли на бій нерівний,
Щоб кров’ю Волю окропить,
Щоб знищить рабський дух огидний
І давню славу пробудить.
Холодні трупи не спинили
У Крутах похід ворогів.
Та у народі дух збудили
І чин зродили замість слів.
Ви вміли згинуть за ідею
І до Мети вказати шлях...
І ми йдемо, щоби борнею
Піднести Волі гордий стяг...
Я. Ольшанка