6 жовтня у Львівському національному аграрному університеті розпочав роботу XXII Міжнародний науково-практичний форум «Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій». Такий захід восени в нашому університеті відбувається щорічно і вже давно отримав статус однієї з найважливіших подій у сфері аграрної науки України.
У форумі запланована участь близько 500 представників вітчизняних і зарубіжних закладів вищої освіти та наукових установ. Результати своїх наукових досліджень репрезентують учені з Польщі, Чехії, Туреччини, Латвії, Литви, Білорусі, Молдови, Грузії, Індії. Українську науку на нинішньому форумі представляли вчені близько 50 вітчизняних університетів і науково-дослідних закладів, представники державних структур і бізнесу, громадських організацій.
Із дотриманням протиепідемічних заходів форум розпочався з пленарного засідання в актовій залі університету. Відкриваючи засідання, ректор ЛНАУ академік Володимир Снітинський привітав його учасників та побажав плідної праці, розширення наукових контактів, реалізації творчих задумів. Він зазначив, що за 22-літню історію проведення науково-практичних форумів на них оприлюднено близько 3000 наукових виступів, які репрезентували вітчизняні й зарубіжні вчені – від всесвітньо відомих академіків до аспірантів, які робили в науці перші кроки.


За допомогою форуму ми вирішуємо важливе завдання – інтернаціоналізацію наукових досліджень. У стінах нашого університету виступали представники наукових шкіл багатьох країн світу. Започатковані з ними наукові контакти розвинуті у спільні наукові проєкти, навчання студентів за програмами подвійних дипломів, стажування викладачів, проходження студентами виробничих практик за кордоном тощо. Сьогодні наш університет має укладені чинні договори про співпрацю із 50 зарубіжними установами й організаціями.
З привітаннями учасників форуму виступили заступник голови Львівської облдержадміністрації Віталій Загайний, професор Варшавського університету природничих наук Павел Обставський, голова присутньої на форумі делегації Каунаського університету прикладних наук Валдас Урбанавічюс.
Цьогоріч Львівський національний аграрний університет відзначає 165 років з часу заснування. З цієї нагоди на пленарному засіданні з доповіддю «Львівському національному аграрному університету – 165 років. Від витоків до сучасності» виступив професор Петро Завірюха. Він висвітлив основні віхи в історії закладу вищої освіти в Дублянах, розповів про видатних особистостей, які забезпечували його розвиток.
З доповіддю про проблеми виробництва органічної продукції в Україні та світі виступила завідувач кафедри тваринництва і кормовиробництва ЛНАУ Наталія Огородник. Свої погляди щодо перспектив підвищення конкурентоспроможності галузі садівництва Західного регіону України виклав доцент кафедри садівництва та овочівництва ім. професора І. Гулька Богдан Гулько. З доповіддю про тенденції розвитку енергетики в Європейському Союзі на пленарному засіданні виступив професор Варшавського університету природничих наук Анджей Хоховський.
У рамках форуму проходять десять науково-практичних конференцій на факультетах і кафедрах університету: «Організаційно-економічний механізм розвитку агропромислового комплексу і сільських територій», присвячена 70-річчю факультету управління, економіки та права; «Системи виробництва продукції рослинництва на основі екологостабілізуючих заходів»; «Селекція, генетика та захист сільськогосподарських рослин у XXI столітті: реалії, виклики, перспективи», присвячена 120-річчю заснування кафедри селекції, генетики та захисту рослин; «Земельні відносини в контексті просторового розвитку територій»; «Техніка та технології агропромислового виробництва»; «Розвиток енергетичних систем в агропромисловому комплексі»; «Інформаційні технології в енергетиці та АПК»; «Архітектурні, конструктивні і технологічні рішення в сільському будівництві»; «Інноваційні технології в освіті»; «Гуманітарні дослідження в аграрній сфері: філософський, історичний та мовознавчий аспекти».
Через карантинні обмеження переважна більшість гостей бере участь у роботі форуму дистанційно. Змістовні доповіді в рамках конференцій є свідченням продовження плідних наукових контактів вітчизняних і зарубіжних учених, які знайдуть відображення в плануванні й організації науково-дослідної роботи в університеті, виконанні разом з українськими й закордонними партнерами спільних наукових проєктів, впровадженні результатів досліджень у практику.