11 квітня 2019 року у Львівському національному аграрному університеті відбулася Урочиста академія з нагоди присвоєння почесного звання Doctor Honoris Causa ЛНАУ Предстоятелю Православної церкви України, Блаженнішому Епіфанію та науково-практична конференція «Томос і Україна».

Урочистість розпочалася молитвами «Будь ім’я Господнє» та «Отче наш» у виконанні Народної хорової капели «Джерела Розточчя». Ректор університету, академік НААНУ Володимир Снітинський представив високодостойних гостей університету – Блаженнішого Епіфанія, Митрополита Київського та всієї України, Архієрея Православної церкви України, керуючого Львівською єпархією Православної церкви України, Митрополита Львівського Макарія, Архієрея  Православної церкви України, керуючого Львівською та Сокальською єпархією, Митрополита Львівського і Сокальського Димитрія, єпископа Володимир-Волинського і Турійського ПЦУ Матфея, Правлячого Архієрея Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ,  Владику Михаїла Колтуна, голову Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютку, голову Львівської обласної ради Олександра Ганущина, ректорів львівських університетів, духовенство та представників громадськості Львова.

Розпочинаючи цей науковий захід, Володимир Васильович згадав усіх тих, хто упродовж багатьох років боровся за незалежну Українську церкву, вільну від російського православ’я, яке служило імперським амбіціям сусідньої держави та  було інструментом духовного та національного поневолення. Ректор університету відзначив, що надання Томосу Україні стало подією не тільки церковного життя, але й  державної ваги, бо  вже нині є запорукою утвердження духовної свободи та єдності українців, важливим чинником зміцнення нашої держави.

Володимир Васильович пригадав, що спільне рішення Патріарха Філарета та Глави УАПЦ Макарія офіційно звернутися до Вселенського Патріарха з проханням надати автокефалію Українській православній церкві підтримав український парламент та весь процес перебував під постійним патронатом Президента України Петра Порошенка. 5 січня 2019 р. Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України, 6 січня відбулося офіційне вручення Томосу Предстоятелю Православної церкви України, Митрополиту Епіфанію.  7 січня  2019 р. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній та Президент України Петро Порошенко представили сувій Томосу на Різдвяній літургії в Софіївському соборі в Києві. Цим знаменним подіям передувала ще одна, не менш важлива подія – Об’єднавчий собор, на якому було обрано Предстоятеля Православної церкви України. Ним став постійний член Священного синоду УПЦ КП, Патріарший намісник та особистий секретар Святішого Патріарха Київського і всієї України Філарета, Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. «Це обрання стало підтвердженням великих заслуг та значного особистого внеску Митрополита Епіфанія для  створення єдиної помісної Православної церкви України», – підкреслив ректор ЛНАУ В. Снітинський.

 

Враховуючи плідну архіпастирську, наукову та суспільно-громадську діяльність Митрополита Київського і всієї України Епіфанія,  Вчена рада ЛНАУ 27 березня 2019 року ухвалила присвоїти йому почесне звання Doctor Honoris Causa. Представляючи Блаженнішого Епіфанія, Володимир  Васильович розповів, що нинішній Глава ПЦУ  є доктором наук з богослів’я, професором, головою спеціалізованої вченої ради зі спеціальності «Богослів'я», членом Національної спілки журналістів України і Міжнародної федерації журналістів, головою редакційної колегії низки наукових фахових видань, активним церковним і громадським діячем. Сьогодні Блаженніший Епіфаній проводить велику архіпастирську й організаційну роботу для забезпечення церковної єдності та розбудови Православної церкви України.

Після вручення диплома Митрополит подякував колективу університету і наголосив на тому, що 2019 рік особливий для України і для Православної церкви: «Цей рік є особливим і назавжди увійде в історію як рік Божої милості для нашого українського народу, адже 6 січня цього року ми отримали Патріарший Синодальний Томос про автокефалію Православної церкви України з рук Патріарха Варфоломія. І кожен нині може переконатися у тому, що ми є помісною, незалежною автокефальною Православною церквою України». У своєму виступі Предстоятель ПЦУ згадав одного з найвідоміших студентів нашого навчального закладу, «генія українського національного і націєтворчого духу» Степана Бандеру. «І коли нас називають бандерівцями, то ми цим пишаємося», – зазначив Його Блаженство. «Ми закликаємо до єднання, до спільного служіння інтересам нашого народу. Бо і досі є багато тих, хто сумнівається у тому, що незалежна Українська держава існуватиме. Зараз ми проходимо певні випробування. Чи ми будемо й далі рухатися у напрямку розбудови нашого європейського майбутнього, чи станемо озиратися і робити щось протилежне – це залежить від кожного з нас», – наголосив Митрополит. На завершення свого виступу Блаженніший Епіфаній побажав нашому навчальному закладу процвітання, успіху й освітніх здобутків на благо України та нагородив церковними відзнаками тих осіб, завдяки яким відбулася зустріч та наукова конференція. Благословенною грамотою та відзнакою помісної Православної церкви України нагороджено ректора ЛНАУ Володимира Снітинського, голову Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютку, голову Львівської обласної ради Олександра Ганущина, викладача кафедри гуманітарної освіти, митрофорного протоієрея о. Івана Саса.

У роботі наукової конференції взяв участь Митрополит Макарій, без глибоко християнської позиції якого, як зазначив ректор університету, не відбулось би створення єдиної Православної церкви України. Адже, ставши у 2015 році Предстоятелем УАПЦ, Митрополит Макарій активно продовжив рух церкви на встановлення співпричастя зі Вселенським патріархатом і неодноразово заявляв про об’єднання з УПЦ КП. Відповідно до Ухвали Вченої ради ЛНАУ Митрополиту Макарію було присвоєно звання «Почесний професор ЛНАУ».

Із вітальним словом до учасників конференції звернулися голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка та голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Олег Михайлович, відзначивши важливість надання Україні Томосу, який вже увійшов у життя не тільки церкви, а й українського суспільства і має стати точкою нового відліку України сильної, християнської, яка розвивається духовно, сказав: «Я б дуже хотів, щоби колись наші наступники, коли будуть писати історію Української держави, написали, що у 2019 році від Різдва Христового була створена сильна українська політична нація, яка вміє обирати собі провідників, яка, отримавши незалежну державу, укріпила себе у вірі Христовій, укріпила себе на шляху до Європи, до доброго і безпечного життя». Олександр Олександрович, звертаючись до  учасників наукового заходу у ЛНАУ, підкреслив важливість досліджень щодо теми конференції, які, на його думку, сприятимуть утвердженню Православної церкви України як в межах нашої країни, так і за кордоном. Відповідно до Ухвали Вченої ради нашого навчального закладу очільників Львівщини було нагороджено Подяками за активну суспільно-громадську діяльність та співпрацю із Львівським національним аграрним університетом. 

З доповіддю «Томос та Україна» виступив доктор церковно-історичних наук, Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, у якій він ґрунтовно висвітлив історію боротьби Української церкви за незалежність. За розвиток української богословської науки та освіти, християнське виховання молодого покоління, активну діяльність щодо створення ПЦУ Митрополита Димитрія нагороджено дипломом «Почесний професор ЛНАУ».

Як відзначив у своєму виступі ректор університету, з великою радістю надання Томосу зустріли й українські греко-католики разом із Главою церкви, Блаженнішим Святославом Шевчуком. Своє бачення важливості надання Томосу Україні та розвитку українських церков висвітлив Єпископ Сокальсько-Жовківський УГКЦ Михаїл Колтун. Із промовою, присвяченою ідеї софійності в історії української церкви, виступив військовий капелан, отець Андрій Зелінський.

Щирим дарунком для гостей нашого навчального закладу стали духовні та патріотичні твори у виконанні творчих колективів ЛНАУ –  Народної капели бандуристів, Народної капели викладачів і студентів університету (керівник – заслужений працівник культури України Іван Качкевич) та Народної хорової капели «Джерела Розточчя» (керівник – Марія Мандзак).