За підтримки Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини та Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти (НМЦ) у рамках Міжнародного проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД) 10 та 11 червня у м. Києві відбувся фінал конкурсів «Агрополітичні бачення подальшого розвитку аграрного сектору – бачення молодих вчених» та «Агрополітичні дебати».

 

У фіналі першого конкурсу взяло участь 9 студентів з різних аграрних ЗВО України. Наш університет представляли студентка III курсу землевпорядного факультету Ольга Вовк, яка виступила з презентацією на тему «Strategic model of agricultural land market development» (науковий керівник – к.е.н., доцент Оксана Іванівна Ступень), у якій розкрила основні плюси та мінуси проведення земельної реформи, зокрема Закону про ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні, а також студентка IV курсу факультету агротехнологій і екології Нелля Косенко з темою «Traditional or organic agricultural production – challenges and possibilities» (науковий керівник – к.с.-г.н., доцент Іванна Семенівна Рожко), у якій поділилася інноваційними ідеями щодо розвитку традиційного та органічного способу вирощування сільськогосподарських культур. Згідно з результатами доповідей англійською мовою, питань та коментарів Ольга Вовк здобула 4, а Нелля Косенко – 5 місце, отримавши дипломи за активну участь в дискусії.

 

Від Львівського національного аграрного університету у фіналі конкурсу «Агрополітичні дебати» взяв участь студент II курсу землевпорядного факультету Тарас Краплич. Представнику нашого університету і його команді при жеребкуванні дісталась тема «Оптимальна структура аграрних підприємств в Україні – великі індустріальні аграрні підприємства або дрібні фермерські господарства» з позиції «За дрібні фермерські господарства». Упродовж 30 хвилин відведеного часу, включно з аргументами та контраргументами (обговоренням), за оцінками журі команди набрали однакову кількість балів. У зв’язку з цим було проведено другий етап «Агрополітичних дебатів» на тему «Сільський розвиток: акцент на аграрному виробництві чи інших сферах економіки». Цього разу команді на чолі зі студентом нашого університету випала можливість розкрити питання «За розвиток інших сфер економіки», у результаті чого Тарас Краплич здобув друге місце серед 13 учасників, які були поділені на 4 команди.

 

Окрім участі в конкурсі, студенти мали змогу поспілкуватись із керівником Міжнародного проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» Фолькером Зассе, стати слухачами лекції «Сучасні тенденції на світових аграрних ринках і виклики для аграрного сектору та аграрної політики України» від доктора Інституту ІАМО Олександри Перехожук та «Актуальні тенденції в міжнародній аграрній політиці» від професора, доктора сільськогосподарських наук Вищої школи Нойбранденбурга Рейнера Лангоша. Упродовж проведення конкурсу здобувачі вищої освіти мали можливість висловити свою думку та поділитися інноваційними ідеями щодо розвитку аграрного сектору економіки в Україні та стратегічними напрямами його покращення, отримати новий досвід та цікаві знайомства, активно провести свій вільний час.

 

Ми дякуємо організаторам за проведення такого заходу. Вітаємо наших студентів та бажаємо подальших успіхів у їхній науковій діяльності та навчанні!