27 лютого 2017 р. на кафедрі українознавства відбувся круглий стіл «Морально-етичні засади вивчення історії». Захід пройшов у формі дискусійного клубу, зосередженого навколо проблеми формування особистого уявлення студентів про роль історії у житті кожної людини. Роботу круглого столу розпочала доцент О.Ф. Юрчук, яка на прикладі історії власного роду показала зв'язок між людиною та її історичним минулим. Особливо емоційною була розповідь про трагедію власного роду в період Голодомору 1932–1933 рр. на Житомирщині та Київщині, голоду 1946–1947 рр., колективізації та національно-визвольної боротьби в період Другої світової війни. Розповідь візуально доповнили відеокадри трейлера до фільму «Гіркі жнива», які одночасно започаткували дискусію про «межу історичного болю» у житті родини кожного з присутніх. Студенти першого курсу землевпорядного факультету активно долучилися до живого обговорення проблеми впливу долі старшого покоління на їхню особисту нинішню долю. У ході обговорення сформувалися ключові для історичної пам'яті образи: «саду», «дому», «малої батьківщини», «кличу рідної землі» тощо.

Завідувач кафедри українознавства, доцент А.М. Куза, у власному виступі говорила про важливість спадкоємності традицій, налагодження «історичного контакту» між поколіннями з метою збереження справжньої «живої» історії.

Виступ керівника підрозділу з організації виховної роботи О.В. Качмар був присвячений ролі історичної пам'яті у долі людини на прикладі трагічних сторінок долі власної родини під радянською та німецькою окупаціями; завершальним акордом виступу став заклик до формування правдивих уявлень про історичне минуле у свідомості та серці кожного.

Моральний висновок круглого столу для молоді – в пам'ять про минуле збудувати гідне майбутнє.