На початку нового 2021 року на факультеті механіки та енергетики було заплановано низку заходів, спрямованих на обговорення і розробку освітньо-професійних програм підготовки фахівців з акредитованих на факультеті спеціальностей. Так, 5 січня 2021 р. відбулося онлайн-обговорення освітньої програми підготовки фахівців першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування».
В обговоренні, крім викладачів випускової кафедри машинобудування ЛНАУ, взяли участь представники підприємств машинобудівної галузі з різних куточків України: АТ «Ельворті» (м. Кропивницький), ПНВП «Мікротех» (м. Харків), ТзОВ «Енергомонтажвентиляція» (м. Львів), ТзОВ «СФТ Україна» (м. Пустомити), ТзОВ «Арієс Україна» (с. Ожидів), ТДВ «Брацлав» (смт. Брацлав), ДП NG Metal Ukraine (смт. Куликів), Червоноградський завод металоконструкцій (м. Червоноград), ТОВ «Гульдман Україна» (смт. Куликів).
Декан факультету, професор С.Й. Ковалишин запропонував представникам підприємств озвучити основні вимоги, які ставляться до фахівців у галузі машинобудування, та своє бачення стосовно підвищення якості освітнього процесу.


В ході обговорення представник АТ «Ельворті» Вадим Байдак зазначив, що сучасні інженери-технологи машинобудівного виробництва повинні вміти працювати в сучасних САМ-системах, оскільки все більше компаній використовують обладнання з числовим програмним керуванням, широко застосовують роботизовані системи зварювання.
Генеральний конструктор АТ «Ельворті» Юрій Кваша зауважив, що в освітній програмі слід передбачити дисципліни, які дозволяють освоїти сучасні графічні редактори, основним з яких зараз є SolidWorks. Він дає можливість виконувати конструювання, розробляти технологічний процес виготовлення, а також вести електронний документообіг на підприємстві.
Начальник виробництва ТзОВ «Енергомонтажвентиляція» Олег Лакіш та інженер ТзОВ «СФТ Україна» Володимир Жолобко наголосили на необхідності приділити значну увагу дисциплінам, на яких студенти вивчають технічне креслення і конструкторську документацію.
Директор «Мікротех» Борис Крамаренко відмітив, що сучасним фахівцям машинобудівного профілю важливо досконало знати новітні цифрові контрольно-вимірювальні прилади, проведення 2- і 3-координатних вимірювань різноманітних деталей.
Представник компанії ДП «NG Metal Ukraine» Володимир Дацко запропонував суттєво розширити в окремих дисциплінах теми, пов’язані з вивченням чинних вітчизняних та європейських стандартів у сфері конструювання, виробництва та контролю якості продукції машинобудівної галузі.
Декан факультету механіки та енергетики ЛНАУ, проф. С.Й. Ковалишин та колектив кафедри машинобудування подякували усім учасникам зустрічі за слушні поради та пообіцяли опрацювати і врахувати їх у розроблюваних освітньо-професійних програмах.