26 березня 2018 р. для студентів факультету агротехнологій і екології (групи Агп-42, Св-22сп, Св-51, Агп-32, Св-11) під керівництвом в.о. зав. кафедри садівництва та овочівництва, к.с-г н., доцента О.Й. Дидів та доцента І.В. Дидіва було проведено практичний семінар в ТзОВ «Галіція Грінері» (м. Буськ). Тема семінару: «Сучасні інвестиційні технології вирощування салату та інших зеленних культур на гідропоніці». ТзОВ «Галіція Грінері» – це інвестиційний голландський проект (єдиний в Україні), площею 1 га вартістю майже 3,5 млн. євро, який спеціалізується на вирощуванні салату із застосуванням технології сухої гідропоніки.

Наші студенти, майбутні спеціалісти в галузі овочівництва, мали унікальну можливість ознайомитися із сучасними 6-метровими конструкціями теплиць, комп’ютеризованою системою живлення рослин, фільтрацією поливу, освітленням рослин в несезонний період, а також з технологією вирощування не тільки сортів салату голландської селекції фірми Рійк Цваан, таких як Лолло Росса, Лолло Біонда та інші, але й базиліку, кмину, руколи, шпинату, кропу, цибулі-шніт, петрушки. Цікавим було питання логістики та маркетингу продукції салату, який в несезонний період продається по 1 рослині в спеціальних пакетах. Агроном підприємства Ольга Даньчак, яка в свій час закінчила агрономічний факультет Львівського державного аграрного університету, детально проаналізувала всі елементи технології вирощування салату методом сухої гідропоніки, а директор підприємства Сергій Михайлович Ленчук розповів всім про історію становлення компанії «Галіція Грінері» і наголосив, що фірма надалі буде розширюватися до 15 га і для цього потрібні висококваліфіковані спеціалісти в галузі овочівництва відкритого та закритого ґрунту, попит на яких постійно зростає.

Важливо, як наголосив пан М.С. Ленчук, пов’язати теоретичні знання з практичними навиками, адже технології не стоять на місці, вони постійно змінюються та удосконалюються, і молоде сучасне креативне покоління висококваліфікованих спеціалістів повинне не лише втілювати в життя інноваційні проекти іноземних компаній, але і розробляти свої вітчизняні.

Загалом ця поїздка була дуже пізнавальною та захоплюючою, адже студенти ЛНАУ вперше у виробничих умовах ознайомилися з новою системою технологій вирощування зеленних культур методом сухої гідропоніки. Це дало стимул та натхнення для подальшого вдосконалення своїх знань як теоретичних, так і в практичній площині, адже в майбутньому деякі студенти планують відкрити свій бізнес, пов’язаний з вирощуванням овочевих рослин в різних спорудах закритого ґрунту.

Студенти висловлюють щиру вдячність організаторам цього надзвичайно цікавого пізнавального практичного навчання доцентам О.Й. Дидів та І.В. Дидіву, а також директору ТзОВ «Галіція Грінері»  С.М. Ленчуку та головному агроному О.М.Доньчак за можливість ознайомитися з сучасними інноваційними технологіями вирощування салату методом сухої гідропоніки.