25 листопада 2020 року в рамках проєкту EU program Erasmus + project KA2 n 609944-EPP-1-2019-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP «Enhancing capacity of universities to initiate and to participate in clusters development on innovation and sustainability principles» (UniClaD) відбувся вебінар на тему «Рекреаційні ресурси природоохоронних територій та їх роль у розвитку туристичних кластерів». Організаторами вебінару виступили кафедра екології, відділ міжнародних зв’язків Львівського національного аграрного університету, НПП «Яворівський».

В онлайн-зустрічі взяли участь завідувач та викладачі  кафедри екології, студенти РВО «Бакалавр» та «Магістр» спеціальності 101 «Екологія», директор та співробітники НПП «Яворівський», директор та співробітники регіонального ландшафтного парку «Верхньодністровські Бескиди», представники ОТГ Івано-Франкове, депутати Дрогобицької та Буської районних рад, представники агротуристичних підприємств. В ході вебінару проведена презентація програми Еразмус + UniClaD «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості». Спікером презентації виступив доцент кафедри екології Львівського НАУ Богдан Кректун. Крім того, розглядалися актуальні питання, для вирішення яких започаткований Erasmus + project UniClaD:

- освітня програма зі спеціальності 101 «Екологія» та її роль у підготовці фахівців екологічного, зеленого та агротуризму;

- рекреаційні ресурси Яворівського НПП і їх залучення до розвитку туристичного кластера;

- рекреаційні ресурси ландшафтного парку «Верхньодністровські Бескиди» і їх залучення до розвитку туристичного кластера;

- роль місцевого самоврядування у розвитку туристичного кластера;

- досвід розвитку екологічного, зеленого та агротуризму в межах зон рекреації природоохоронних територій;

- представлення студентських досліджень у сфері розвитку сталих форм туристичної діяльності.

У виступах і дискусії брали участь завідувач кафедри екології Львівського НАУ Петро Хірівський, директор НПП «Яворівський» Михайло Біляк,  директор регіонального ландшафтного парку «Верхньодністровські Бескиди» Наталя Олійник, представник ОТГ Івано-Франкове Христина Будка, доцент кафедри екології Львівського НАУ Наталя Панас та студенти Львівського НАУ Денис Фірсанов і Юрій Петращук (представник агротуристичного кластера м. Ворохта). За результатами проведеного вебінару визначено основні підходи щодо стратегії розвитку агротуристичних кластерів і роль місцевих громад, природоохоронних територій та університетів у їх організації та розвитку.

Відеозвіт про вебінар представлений на фейсбук-сторінці «Екологічна безпека ЛНАУ КЕБ». (https://www.facebook.com/545412195531850/videos/824314841736196/)