Основна мета навчальної роботи кафедри підприємництва та торгівлі – підготовка кваліфікованих фахівців за освітньою програмою «Підприємництво та торгівля» а також викладання дисциплін підприємницького, торгівельного та статистко-аналітичного спрямування.
Кафедра підприємництва та торгівлі здійснює підготовку фахівців зі спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля», галузь знань 07 «Управління та адміністрування, за освітніми ступенями:
- «Бакалавр»;
- «Магістр»;
Завданням освітніх програм є формування фахівців з новим типом економічного мислення та інноваційними знаннями, ініціативних, креативних, здатних проводити системний аналіз економічних проблем та шукати раціональні шляхи їх вирішення в умовах невизначеності бізнес середовища, швидко адаптуватися до нових економічних умов та викликів. У ході навчання здобувачі набувають аналітичних, комунікативних, організаторських, підприємницьких навичок інтегрованого вирішення завдань в галузі підприємництва та торгівлі.
Освітньо-професійна програма для другого (магістерського) рівня вищої освіти також націлена на формування теоретичних знань з методології та організації наукових досліджень у підприємництві, які інтегруються з індивідуальною науковою діяльністю здобувача (участь у наукових семінарах, конференціях, публікаціях). У професійній діяльності ці знання і навики дозволять ефективно проводити дослідження з метою створення та реалізації інноваційних проектів.
Навчальний процес на кафедрі підприємництва та торгівлі організований відповідно до сучасних освітніх вимог та тенденцій розвитку вищої школи, та має чіткі ознаки інтернаціоналізації. Він передбачає ефективне поєднання практичної підготовки та теоретичної компоненти, що забезпечує досягнення визначених освітніми програмами результатів навчання. На кафедрі здобувачі різних спеціальностей мають змогу вивчати дисципліни статистико-аналітичного, підприємницького, торгово-економічного та науково-дослідного спрямування. Кафедра також здійснює підвищення кваліфікації викладачів вищої та передвищої освіти.
Для студентів спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля» викладаються такі основні дисципліни:
ОС «Бакалавр»
- Основи підприємництва та торгівлі;
- Підприємництво та бізнес-культура;
- Теорія та методологія товарознавства;
- Статистика;
- Бізнес-статистика;
- Бізнес-об’єднання та бізнес-партнерство;
- Комерційна діяльність;
- Електронний бізнес;
- Інноваційне підприємництво;
- Організація консалтингового бізнесу;
- Економічний аналіз та ринкові дослідження;
- Торговельне підприємництво;
- Підприємницьке планування та організація підприємницької діяльності;
- Підприємництво у зовнішньоекономічній діяльності;
- Підприємництво у сфері послуг;
- Обґрунтування підприємницьких рішень;
- Товарознавство;
- Підприємницькі ризики;
- Організація торгівлі та торгових підприємств;
- Інвестиційний аналіз;
- Торговельні мережі;
- Основи експертизи товарів;
- Стандартизація та сертифікація товарів і послуг.
- ОС «Магістр»
- Організація та методологія наукових досліджень;
- Мотиваційний механізм підприємництва;
- Венчурне підприємництво;
- Бізнес-процеси;
- Корпоративна культура та ділові комунікації;
- Фінансовий аналіз підприємства;
- Планування інноваційного розвитку бізнесу;
- Управління конкурентоспроможністю та ефективністю бізнесу;
- Аграрна торговельна політика;
- Стратегії підприємницької діяльності;
- Якість і безпека товарів та послуг;
- Організація агробізнесу
- Управління продажами та клієнтським сервісом
- Управління стартап проектами
- Формування бізнес-моделі підприємства.
Для забезпечення якісної підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю у навчальному процесі застосовується широкий спектр методів навчання, серед яких пояснювально-ілюстративні лекції, проблемні семінари, тренінги, проектні завдання, ділові ігри, кейс-стаді (розв’язування реальних проблем підприємницької практики). У процесі вивчення фахових дисциплін, зокрема вирішення практичних задач, широко використовуються сучасні програмні продукти та платформи для автоматизації бізнесу. Серед них повний пакет програм MS Office 365, програми M.E.Doc, BAS «Управління торгівлею». Дистанційне навчання, ефективна комунікація здобувачів вищої освіти з викладачами, доступ до навчально-методичних матеріалів, неупереджене оцінювання знань забезпечується через онлайн-систему управління навчанням Moodle. Для ознайомлення студентів і з практичними аспектами ведення бізнесу на заняття регулярно запрошуються кваліфіковані фахівці різних організацій.
З метою відповідності освітніх програм та навчальних планів сучасним вимогам ринку праці до їх розробки та рецензування залучаються зовнішні стейкхолдери - особи або організації, які зацікавлені у якісній підготовці фахівців закладом вищої освіти. Це передусім представники бізнесу (роботодавці), державних та місцевих органів влади і управління, громадських організацій, випускники спеціальності і здобувачі старших курсів.
Практична підготовка
Вагоме місце у навчальному процесі займає практична підготовка здобувачів вищої освіти. Метою навчальної та виробничої практик є закріплення теоретичних знань, отриманих під час навчання, а також набуття й удосконалення фахових компетентностей, визначених відповідною освітньою програмою вищої освіти.
Навчальну практику здобувачі вищої освіти проходять під на базі навчально-методичних кабінетів кафедр факультету управління, економіки та права під керівництвом науково-педагогічних працівників.
Проходження виробничої практики здійснюється у різноманітних підприємницьких структурах, органах державного управління та місцевого самоврядування, бізнес-асоціаціях, з якими кафедрою налагоджена тісна науково-дорадча співпраця. Це зокрема: Департамент агропромислового розвитку Львівської ОВА, Львівська торгово-промислова палата, Львівська аграрна палата, Асоціація підприємців Львівщини, БО «Львівська аграрна дорадча служба», ТзОВ «РСП «Шувар», ТзОВ «Контінентал Фармерз груп», дорадчий центр «Фермерська країна», численні торгово-комерційні, підприємницькі структури, фермерські господарства. За бажанням здобувача він скеровується для проходження виробничої практики в партнерських підприємствах або організаціях, або обирає базу практики самостійно. Проходження виробничої практики здійснюється на договірних засадах із регламентацією термінів, умов та взаємних зобов’язань сторін. Керівниками практики призначаються науково-педагогічні працівники кафедри та провідні фахівці підприємства, в т.ч. стейкхолдери.
Завданнями виробничої практики є:
- формування у здобувачів вищої освіти професійних умінь і навичок щодо прийняття самостійних рішень під час професійної діяльності в реальних умовах;
- поглиблення та закріплення теоретичних знань, отриманих здобувачами вищої освіти в процесі вивчення дисциплін професійної підготовки;
- опанування сучасних прийомів, методів та знарядь праці в сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності;
- розвиток професійного мислення, прищеплення умінь фахової діяльності в умовах трудового колективу;
- виховання у здобувачів вищої освіти потреби поповнювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності;
- збір практичних та статистичних матеріалів для виконання курсових, наукових та кваліфікаційних робіт.
Також студенти мають змогу вивчати передовий досвід організації підприємницьких структур Чехії, Польщі та Німеччини.