1 листопада Україна вшановувала 75-ті роковини смерті митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. Митрополит Андрей Шептицький – одна з найвизначніших постатей найновішої історії України, яка своєю піввіковою працею причинилась до відродження самосвідомості українського народу.

21 листопада відбулося вшанування пам’яті митрополита і на факультеті агротехнологій і екології. З лекцією-презентацією перед викладачами та студентами факультету виступив доцент кафедри гуманітарної освіти Андрій Дмитрович Копитко, який ознайомив учасників лекторію з біографією та життєвим шляхом духовного пастиря, котрий поєднував службу Богові та українським національним інтересам. Лектор зазначив, що не було жодної важливої ділянки суспільного життя, у якій би митрополит не брав активної участі.

Митрополит займав активну громадянську позицію в політичному житті тогочасної Галичини. Як Галицький митрополит він був депутатом Австрійського парламенту і Галицького сейму. Це давало йому змогу виступати перед урядом щодо підтримки українців у справі укріплення їхніх прав у державі. Також значущою була подвижницька діяльність Шептицького. Власним коштом він розбудовував українські школи, духовну семінарію у Львові, піднімав питання щодо українського університету у Львові, надавав персональні стипендії українським студентам. Завдяки митрополиту запрацювали народна лікарня, церковний музей, Земельний банк у Львові.

За все своє життя митрополит Андрей Шептицький стільки встиг зробити як для церкви, так і для всієї української нації, скільки досі не зробив жоден церковний діяч. Його життя – це ціле явище, ціла духовна епоха. Тому можемо сьогодні по-справжньому пишатися тим, що мали і маємо такого особливого Божого Пастиря. Тому що його ідеї, його діяння, заповіти, вчення, його дух продовжують жити. І нині він все ще залишається для нас духовним батьком. Здається, що його глибокі очі з тим особливим духовним світлом віри і мудрості дивляться на нас і тепер.