20 жовтня 2023 року на кафедрі садівництва та овочівництва імені І.П. Гулька відбулося засідання круглого столу на тему «Галузь плодоовочівництва: виклики сьогодення та перспективи розвитку», який охопив широке коло учасників, зокрема науково-педагогічних працівників факультету та кафедри, здобувачів РВО «Бакалавр» та «Магістр» спеціальності «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство», виробників плодоовочевої продукції, які є роботодавцями для майбутніх випускників. Виробників плодоовочевої продукції представляли власники та головні агрономи підприємств, зокрема: Олег Клімчук та Галина Дутка (ТОВ «Флора-Захід»); Сергій Ленчук (ТОВ «Галіція Грінері»); Олексій Юрчишин (ФГ «Фрут Ґарден»); Роман Семчишин (ТОВ «Фрут Фарм»); Назар Самковський (ТОВ «Нунемс Україна»); Оксана Лесь (ТОВ «Галич Екофрукт»); Володимир Новий (ТОВ «Грін Вейв Органік»). Захід пройшов у змішаному форматі із залученням інформаційно-навчальної платформи Zoom, що дозволило доєднати понад 80 учасників.
Відкрила засідання круглого столу заступниця декана факультету з навчально-методичної роботи Галина Олексіївна Косилович, яка підкреслила важливість заходу з огляду на можливість конструктивного обговорення в колі однодумців актуальних вимог до фахівців, яких потребує галузь, що перебуває зараз в стані стагнації через війну. З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися завідувачка кафедри, гарант ОПП «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» для РВО «Бакалавр» Ольга Йосипівна Дидів та доцентка кафедри, гарант ОПП «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» для РВО «Магістр» Іванна Семенівна Рожко.
Обговорення тематики проходило в діловій конструктивній атмосфері, було висвітлено актуальні проблеми галузі у загальнодержавному та регіональному вимірі. Дуже цінними з точки зору висвітлення практичних аспектів виробництва плодоовочевої продукції були виступи досвідчених агрономів та власників успішних регіональних підприємств плодоовочевої галузі. Їх виступи стосувалися раціонального вибору сортів, технологічних рішень з утримання та догляду за садом, технологічних інновацій при вирощуванні овочевих культур у відкритому та закритому ґрунті, систем захисту від шкідливих організмів, систем удобрення, сучасних реалій збуту продукції в умовах ускладненої логістики та її дороговартісного з огляду на подорожчання енергоресурсів довгострокового зберігання в спеціалізованих сховищах.


Оскільки такі зустрічі вкрай важливі для формування актуальних навчальних траєкторій, спільноті роботодавців були представлені основні позиції та положення, висвітлені в освітньо-професійних програмах «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» для підготовки здобувачів РВО «Бакалавр» та «Магістр», структурно-логічні схеми освітніх компонент, специфіка та особливості програм. Роботодавці відзначили високий фаховий рівень освітньо-професійних програм і запропонували напрямки, котрі потребують поглибленого вивчення в сучасних умовах, зокрема «Геоінформаційні технології в садівництві, овочівництві та виноградарстві», «Органічне плодоовочівництво», «Розробка та управління бізнес-проєктами», «Комунікаційні стратегії управління» та інші, які після обговорення на засіданнях робочих груп будуть адаптовані в оновлені ОПП. Представники агропідприємств особливо наголошували на важливості якісної практичної підготовки майбутніх фахівців.