Львівський національний аграрний університет у 60-80-ті роки минулого століття фактично створив інфраструктуру м. Дубляни – збудовано житлові будинки, мережі вопостачання, газопостачання та сведловини водозабору, дитячий садочок, будинок побуту, школу, лікарню, школу мистецтв, дороги і т.д. Все це впродовж десятиліть служить жителям міста Дублян.

На сьогоднішній день університет не може утримувати окремі об’єкти, оскільки Постанова Кабінету Міністрів України від 1995 року № 891 вимагає передачі навчальними закладами всіх об’єктів соціальної сфери до сфери територіальних громад. Університет в 2000-х роках передав місту значну частину житлового фонду (а це понад 110000 м2 житла), в т.ч. приміщення котельні, аптеку, магазини, інші будівлі та споруди, однак всі ці об’єкти міська рада віддала у приватну власність, а сама знаходиться у приміщенні, яке належить ЛНАУ.

Якість питної води в м. Дублянах вимагає покращення, у зв’язку з цим є необхідність проведення модернізації системи водопостачання, потребують капітального ремонту водоочисні споруди, які забезпечують очистку стоків, чим створюється (окрім сміттєзвалища) додаткове джерело забруднення території. Львівський НАУ не має фінансових можливостей на модернізацію цих об’єктів.

Керівництво університету протягом 20 років неодноразово зверталося до Дублянської міської ради з проханням прийняти на баланс водозабірні і очисні споруди. Однак, незважаючи на рішення Уряду, підтримку обласних і районних органів державної влади, міська рада продовжує відмовлятися прийняти споруди у комунальну власність міста.

На зустрічі з мешканцями м. Дубляни 25.01.2018 р. голова Львівської ОДА п. О.М. Синютка повідомив, що в області на реалізацію проектів із забезпечення якісною питною водою та очищення стоків є кошти і обласна влада готова посприяти у виділенні їх місту Дубляни. Для цього потрібно, щоб дані мережі були у власності Дублянської міської ради. В плані вирішення питання зроблено реальні кроки, сесія міської ради м. Дубляни від 30.01.2018 р. більшістю голосів (17) ухвалила рішення про передачу на баланс Дублянської міської ради системи водопостачання та водовідведення, однак голова міста п. В.Ю. Попович своїм розпорядженням №02-40/10 від 02.02.18 зупинив це рішення.

Листом № 01-36-02-284 від 15.02.2018 р. університет звернувся до міської ради із пропозицією створення спільної комісії для передачі споруд.

Враховуючи важливість проблеми забезпечення жителів міста якісною водою, Львівський національний аграрний університет звертається до мешканців м. Дублян і просить їх своїми діями сприяти негайній передачі на баланс міської ради системи водопостачання і водовідведення.

Шановні друзі, мова йде про Ваше здоров’я! 

За дорученням колективу ЛНАУ

Ректор ЛНАУ, академік НААНУ В.В. Снітинський

Голова профкому співробітників Р.А. Шмиг

Голова профкому студентів і аспірантів О. Я. Андрушків