21 лютого 2018 року у Львівському НАУ відбулося Студентське віче «Вшанування Героїв Небесної Сотні». На цей захід зібралася вся університетська громада, щоб віддати шану Героям Небесної Сотні та невинно убієнним за волю і незалежність України, запалити свічку пам’яті у наших серцях, бо саме в ці дні лютого обірвалося життя Героїв, що стали Небесною Сотнею ангелів, і ми не маємо права їх забути. Ми не маємо права зрадити тих, хто віддав життя у боротьбі за Україну від московського окупанта під час неоголошеної війни.

Розпочалося віче Гімном України у виконанні Народної хорової капели «Джерела Розточчя». Ведуча зачитала імена Героїв Небесної Сотні, і усі присутні пом’янули їх хвилиною мовчання. Кожного серця торкнувся Гімн Небесної Сотні «Гей, плине кача», який виконав чоловічий ансамбль хорової капели.

Віче відкрив ректор ЛНАУ, академік НААНУ Володимир Васильович Снітинський. У своєму зверненні до студентської молоді Володимир Васильович провів екскурс у складні в історії України періоди боротьби за волю і незалежність, згадавши національних героїв та провідників нації. Проте важким випробуванням, яке торкнулося сучасності, стали події Революції Гідності, Євромайдану, загибелі Героїв Небесної Сотні та багатьох бійців під час неоголошеної війни з московським окупантом. Ректор згадав імена Героїв, які безпосередньо пов’язані з нашим університетом: Володимира Жеребного, випускника ЛНАУ, викладача Вишнянського коледжу ЛНАУ, Володимира Тупія, працівника Вишнянського коледжу ЛНАУ, Анатолія Жаловаги, жителя м. Дубляни, а також загиблих під час війни випускників нашого університету Андрія Карабіновича (землевпорядний факультет) та Павла Калиновського (факультет будівництва та архітектури). Володимир Васильович закликав молодь бути гідною подвигу Героїв Небесної Сотні, не зрадити пам’яті про них. Нехай праця, навчання, патріотична позиція та любов до України стануть внеском кожного з нас у краще майбутнє рідної країни.

Від студентської молоді виступив заступник голови ССО «Основа» Віктор Аторвін, який наголосив на важливості особистої громадянської позиції кожного студента, оскільки кожен несе відповідальність за свою країну і не може бути байдужим до сучасних подій. Волонтерська діяльність, активність у різних патріотичних заходах та акціях, навчання і праця стануть нашим внеском у перемогу.

Студенти-активісти університету Лілія Козак, Софія Смолярська, Богдан Малицький, Роман Таратула поклали квіти на могилу Героя України жителя м. Дублян Анатолія Жаловаги та до меморіальної дошки Небесної Сотні.

Поезії, прочитані ведучою Оксаною Качмар та пісня «Мамо, не плач» у виконанні Марти Павлів не залишили нікого байдужим до спільного горя – втрати синів України.

Символом пам’яті стала поминальна панахида за Героями Небесної Сотні та усіма невинно убієнними під час війни, яку відправив капелан університету о. Іван Венгрин. «Ми повинні вірити у перемогу, молитися щиро за всіх загиблих, просити Бога заступництва для українського народу», – ці слова о. Івана і духовний гімн «Боже, великий, єдиний» стали завершенням студентського віча.

Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони житимуть у народній пам’яті, бо «Герої не вмирають».

Слава Україні! Героям слава!