20 березня 2019 року в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН відбулися установчі збори зі створення Західного міжрегіонального наукового центру НААН. Новостворена структура – один із п’яти міжрегіональних центрів, мережа яких формується в Україні в рамках реформування аграрної науки на засадах децентралізації. Мета їх створення – підвищення ролі аграрної науки і освіти в розробці й реалізації ефективної регіональної аграрної політики, орієнтованої на широке використання сучасних досягнень вітчизняної науки і міжнародного досвіду в аграрній сфері та розвитку сільських територій, забезпечення поєднання загальнодержавних і регіональних інтересів.

Західний міжрегіональний науковий центр повинен об’єднати  потенціал аграрної науки і освіти Львівської, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької областей. Його діяльність буде зосереджена на вдосконаленні науково-інноваційного забезпечення вирішення актуальних регіональних проблем у рамках пріоритетних напрямів розвитку аграрного сектору економіки та сільських територій, визначених національним законодавством, з метою удосконалення співробітництва з місцевими органами влади та суб’єктами аграрного підприємництва на відповідних територіях.

У роботі установчих зборів взяли участь представники аграрної науки і освіти Західної України, представники громадських організацій та органів місцевого самоврядування. Серед учасників установчих зборів була присутня делегація Львівського національного аграрного університету, очолювана ректором ЛНАУ, академіком НААН Володимиром Васильовичем Снітинським, в яку увійшли й представники усіх коледжів, що входять у структуру нашого університету.

Вів установчі збори перший віце-президент НААН, академік НААН Михайло Васильович Гладій. Він окреслив головні завдання та функції, які покладаються на створювані в Україні міжрегіональні наукові центри. Вони, зокрема, передбачають сприяння розвитку співпраці наукових установ і закладів вищої освіти із місцевими органами влади та суб’єктами аграрного бізнесу, вдосконалення наукового забезпечення для вирішення актуальних міжрегіональних і регіональних проблем інноваційного розвитку аграрного сектора та сільських територій, розробку програм наукового та кадрового забезпечення інноваційного розвитку аграрного сектору та сільських територій регіонів, моніторинг стану їх виконання тощо.

Установчі збори затвердили Положення про Західний міжрегіональний науковий центр НААН, обрали керівні органи новоствореної структури. Головною науковою установою Західного міжрегіонального наукового центру визначено Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН. Очолив міжрегіональний науковий центр директор інституту, академік НААН Григорій Михайлович Седіло.

 

Учасники установчих зборів схвалили персональний склад Науково-координаційної ради Західного міжрегіонального наукового центру НААН – вищого його науково-координаційного органу. Очолив Науково-координаційну раду ректор Львівського національного аграрного університету, академік НААН Володимир Васильович Снітинський. На зборах обрали склад Бюро Науково-координаційної ради центру, керівників регіональних науково-координаційних відділень ради, затвердили структуру та чисельність робочого апарату центру.

 

У подальшому учасники зібрання обговорили низку актуальних проблем вітчизняної та регіональної аграрної науки і освіти, окреслили ключові заходи, направлені на якомога повніше використання її потенціалу.