1 квітня 2019 року на факультеті агротехнологій і екології Львівського національного аграрного університету відбулося засідання Вченої ради, приурочене ювілейній події ˗ 90-літтю з дня народження доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка АНВОУ, заслуженого діяча науки і техніки України Володимира Григоровича Влоха. Шанованого Ювіляра привітав ректор університету, академік НААНУ Володимир Васильович Снітинський, декан факультету Володимир Васильович Бальковський, члени Вченої ради та колектив кафедри технологій у рослинництві на чолі з професором, членом-кореспондентом НААНУ Володимиром Володимировичем Лихочвором. У привітальних виступах було відзначено значний вклад академіка Володимира Григоровича Влоха у розвиток аграрної науки України, в теорію і практику біологічних основ селекції картоплі, технології вирощування, насінництва, підвищення якості сільськогосподарської продукції та впровадження наукових розробок у виробництво. Ним було розроблено методику селекційного процесу картоплі, яка уможливила значно скоротити і підвищити його ефективність, а також доведено, що високогірні умови Карпат сприятливі для формування в рослин фітофторостійкості, високої продуктивності і крохмалистості бульб, фертильності пилку, розвитку самосівів та можливості появи нових форм.

Виявивши у Карпатах ендемічні форми картоплі, шляхом інцухта однієї В.Г. Влох створив унікальний (фітофторостійкий з високим вмістом крохмалю в бульбах) сорт Карпатський, за участю якого селекціонерами України створені сорти Світанок Київський, Нижньоворотська, Луговська, Кобза, Малич, Оксамит 99, Віра, Придеснянська, Веста, Купава, Божедар та ін., які знаходяться в державному реєстрі сортів рослин України. Створив 12 сортів картоплі, отримав 5 авторських свідоцтв на сорти картоплі Верховина, Полонина, Мавка, Слава та топінамбур Львівський. Другий рік проходить державне сортовипробування новий сорт Княжа.

 За 20-літнього очолювання кафедри рослинництва і луківництва професор В.Г. Влох провів велику наукову роботу у пошуках і зборі національного генофонду сільськогосподарських рослин, в тому числі форм, що були збережені під час війни в Польщі і тепер використовуюся в селекції та ефективно вивчаються за екологічно безпечних технологій.

Наукові розробки професора В.Г. Влоха використовуються в селекції не лише в Україні, а й Росії, Білорусі, Естонії, Німеччині, Польщі та інших країнах. Під його безпосереднім керівництвом захищено 6 кандидатських дисертацій, 3 докторські дисертації, отримано 16 авторських свідоцтв.

Многая та благая літ ювіляру!