15 травня 2019 року у ЛНАУ відбулася зустріч студентів, викладачів, наставників академічних груп із доктором філософських наук, професором Національної академії наук України Олександром Саганом. Під час зустрічі, яка проходила в рамках загальноуніверситетського лекторію «Єдина помісна православна церква України», також було представлено довідник під авторством професора «Православна церква України: конституювання та перспективи розвитку», у якому проаналізовано історію і проблемні питання конституювання Православної церкви України та її значення для подальшого розвитку країни.


Професор Саган через призму сучасності провів історичний екскурс у розвиток та значення православ’я як домінуючої конфесії в Україні. «Кілька століть українці борються за свою помісну православну церкву. Відсутність державності не дозволяла завершити цей процес. У часи незалежності уже понад два десятиліття фактично всі президенти України декларують необхідність подолання роз’єднання православних церков і конституювання єдиної помісної православної церкви. Проте Україна, щоб реалізувати цей проект, крім зовнішньої протидії, повинна досягнути внутрішнього консенсусу в осмисленні своєї помісності. Проблема помісної церкви – це проблема нашої політичної та ідеологічної незалежності», – наголосив Олександр Назарович у своїй доповіді.

Цікавою для слухача стала дискусія під час обговорення сучасних проблем помісної церкви України.  Професор Саган ідею Томоса назвав одним із ключових аспектів політичної незалежності України, що «ця подія може бути прирівняна до другого хрещення Русі». Брошурки та довідники для наставників академічних груп та Наукової бібліотеки університету було передано автором.
На завершення зустрічі від імені ректора ЛНАУ, академіка НААНУ В.В. Снітинського та усіх присутніх слухачів перший проректор, професор В.М. Боярчук висловив щиру подяку за прочитану лекцію доктору філософських наук, професорові О.Н. Сагану та за сприяння організації зустрічі викладачеві кафедри гуманітарної освіти, о. Іванові Сасу.