Вельмишановні члени Вченої ради, професори, доценти, асистенти, докторанти та студенти університету!

Сердечно вітаю Вас із початком нового навчального 2019–2020 року! З особливою приємністю вітаю молодих людей, які для свого вдосконалення обрали наш університет.

Дорогі студенти! Розпочинаючи навчальний рік, пам’ятайте, що «кожен початок – це тільки продовження минулого, а книга подій життя завжди відкрита посередині». Ці слова повною мірою характеризують сьогоднішній день – початок Вашої довгої і щасливої дороги у світ знань Вищої школи України. Ви вступили у дружню студентську сім’ю і будете продовжувати прекрасні університетські традиції, які дають можливість нашому університету формувати у випускників якості інтелігента, фахівця і патріота.

Львівський національний аграрний університет – один із найдавніших навчальних закладів аграрної освіти, заснований 1856 року. Він і сьогодні йде в ногу з часом та гідно відповідає на виклики, які ставить історія перед суспільством. Цьогорічний День знань відбувається у винятковий час. Завершується третій десяток років відновлення незалежності України. Пройшли вибори нового Президента України та Верховної Ради, і ми, по праву, чекаємо від влади сповна реалізувати положення Конституції про побудову соціальної, правової та успішної України.

За свою довгу історію наш навчальний заклад підготував сотні фахівців. Важко переоцінити внесок випускників ЛНАУ у формування та захист нашої державності. Багато Ваших колег не тільки розбудовували економіку, творили науку, але й зі зброєю в руках захищали рідну землю. Багато поколінь українців своїми думками, серцем і чином служили відновленню незалежності нашої Батьківщини, і серед них чимало тих, хто вийшов зі стін нашого університету. Особливо хочу згадати колишнього нашого студента, ідеолога Української революції в ХХ столітті, провідника ОУН – Степана Бандеру.

Наш університет робить великий внесок в організацію і розвиток вищої аграрної освіти в Україні. На сьогодні ми готуємо фахівців ОС «Бакалавр» у 14 галузях знань за  23 спеціальностями та ОС «Магістр» у 10 галузях знань за 17 спеціальностями. В університеті успішно функціонує система ступеневої освіти. У структуру ЛНАУ входять 8 коледжів із Львівської, Волинської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Свої знання і досвід Вам будуть передавати 33 доктори наук та 252 кандидати наук. Університет активно розвиває міжнародну співпрацю. Ми маємо тісні зв’язки з навчальними закладами та науковими центрами багатьох країн, серед яких Англія, США, Канада, Франція, Німеччина, Польща, Чехія, Словаччина, Хорватія, Угорщина, Греція, Іспанія, Туреччина, Ізраїль та інші. Кожного року сотні наших студентів проходять навчальну практику на підприємствах в Англії, Німеччині, Франції та Польщі. У 2008 році наш університет увійшов до Великої Хартії Університетів, він також є учасником таких міжнародних організацій, як Асоціація університетів Вишеградської четвірки, Асоціація європейських університетів наук про життя та Асоціація балтійських університетів.

В університеті особлива увага приділяється розвитку молодих талантів у сфері науки, художньої самодіяльності та спорту. В студентському середовищі функціонує 48 наукових гуртків, в яких беруть участь майже тисяча студентів.

За результатами 2018–2019 навчального року переможцями ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу наукових робіт стали 27 студентів, 4 студенти отримали стипендії Президента України, 2 молодих вчених – стипендії Кабінету Міністрів України.

ЛНАУ займає лідерські позиції серед українських університетів за кількістю переможців у Всеукраїнській студентській олімпіаді. За цими показниками наш університет входить у другу десятку закладів вищої освіти в Україні, а серед вищих навчальних закладів Львова ми займаємо ІІ місце. В минулому навчальному році 33 студенти ЛНАУ здобули призові місця у ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади.

У нас працюють студентська профспілка та студентська самоврядна організація «Основа», які активно впливають на прийняття важливих рішень. При Народному домі «Просвіта» діють десятки творчих художніх колективів, серед яких 8 носить почесне звання «Народний».

Наш навчальний заклад заслужено пишається своїми спортивними традиціями і  досягненнями. Серед наших студентів – майстри спорту міжнародного класу; майстри і кандидати в майстри спорту України; сотні спортсменів-розрядників. Серед них, наприклад, Данило Сікан та Олег Веремієнко, які стали переможцями Чемпіонату світу з футболу U-20 в складі збірної команди України, Максим Грисьо та Георгій Клепко, які показали добрі результати у складі збірних України з футболу та волейболу на Всесвітній Універсіаді, яка проходила в Італії. Серед наших випускників – член збірної команди України з важкої атлетики, майстер спорту України, срібний призер Чемпіонату Європи Павло Закашевський, неодноразовий чемпіон та призер чемпіонатів України, майстер спорту міжнародного класу  Віктор Решенін та багато інших. В минулому  році Львівський національний аграрний університет став переможцем «Універсіади Львівщини – 2018».

Новий навчальний рік є прекрасною нагодою як для підведення підсумків, так і для створення планів на майбутнє, адже ставить нові виклики і обіцяє нові перспективи. І тільки від нас залежить, як ми спільно реалізуємо свою суспільну місію.

Користуючись нагодою, хочу сердечно подякувати всім працівникам університету за результативну працю на славу нашого колективу і України. Особливо хочу подякувати тим, хто впродовж довгих років приносить плоди мудрості нашим молодим колегам. Ваша багаторічна праця збудувала сучасний університет, а відданість наших ветеранів може бути символом для нових поколінь майбутніх наших вихованців.

Університет гордиться  своїми випускниками. Маю надію, що і надалі вони будуть підтримувати університет і з великою симпатією будуть згадувати свої студентські роки.

Дорогі студенти! Молодь завжди демонструвала тягу до знань. За висловом Геракліта, знання – це друге сонце для тих, хто ними володіє. Пам’ятайте, що навчання в університеті – це найкращий час в житті кожної молодої людини. Ваша перспектива – продовжити те, що є постійне в університеті: заліки, іспити, лабораторні роботи, праця в бібліотеках, контакти з викладачами – це і є університетське життя. Бажаю, щоб виконання обов’язків студента нашого університету приносило Вам задоволення і дозволило здобути знання і вміння, відкрило Вам дорогу до вдалої кар’єри. Свої побажання я в першу чергу звертаю до Вас, студенти першого року навчання. Нехай цей і кожен наступний навчальний рік приносить Вам бажані результати і досвід.

Шановні члени Вченої ради, працівники університету! Від усього серця бажаю Вам, щоб Ви розпочали і продовжили навчальний рік в добрий і щасливий час для всієї України. Ви – вчителі, і хочу, щоб Ви пам’ятали, що вчити – це віддавати світу добру енергію, щирі почуття, давати знання і допомагати щораз іншим молодим поколінням. Студентам Університету бажаю успіхів у реалізації своїх планів на благо Української держави.

Слава Україні!