Ірена Белл – одна із найяскравіших представниць української діаспори в Канаді, відома українська вчена та громадська діячка – упродовж багатьох років відстоює українську ідентичність, розвиває українську мову та науку, популяризує українську історію та культуру в світі, підтримує українське студентство.

Народилася в Кракові в сім’ї відомого українського кооператора Ярослава Зайшлого. Її батьки, втікаючи від комуністичного режиму, переїхали до Канади та оселились в Монреалі, де брали активну участь в діяльності української громади.

Ірена Белл отримала диплом вчителя, здобула ступінь бакалавра мистецтв в Монреалі і ступінь бакалавра гуманітарних наук в Університеті в Торонто. Упродовж 1974–1995 рр. працювала в мультикультурних програмах федерального уряду, згодом виконувала обов’язки керівника відділу багатомовного бібліотечного обслуговування Національної бібліотеки Канади. Протягом 1996–2005 рр. була координатором кафедри українознавства Університету Оттави. Вільно говорить англійською та українською, володіє французькою та іншими мовами.

Була ведучою телевізійної програми «Український профіль» на телебаченні «Роджерс» в Оттаві. З 1997 року випускає в Оттаві щомісячний календар українських подій, який широко розповсюджується через електронну пошту, вебсайти, ЗМІ та у громадських місцях. Починаючи з 2003 року, в Оттаві випускає і проводить щотижневу українську радіопрограму.

Ірена Белл упродовж років активно працює в українських організаціях, була і є в їхніх керівних органах. Двічі була президентом Українсько-канадської професійної та бізнес-асоціації в Оттаві, редактором бюлетеня цієї організації та віце-президентом Оттавського відділу Конгресу українців в Канаді.

Ірена Белл також входить в Раду директорів Канадського фонду українських досліджень, є старшим радником Ради директорів кафедри українознавства в університеті Оттави. У 1995 р. п. Ірена була радником Канади у Державній історичній бібліотеці України у Києві, що було частиною проекту Канадсько-української програми партнерства, фінансованої урядом Канади через Інститут державного управління Канади.

За свою активну діяльність отримала низку нагород та відзнак, зокрема нагороди за волонтерську службу від Конгресу українців Канади та Уряду Онтаріо, Медаль діамантового ювілею Королеви Єлизавети II за рекордний стаж громадської роботи, вона була першою, хто отримав Премію Філіпа Коновала від Українсько-канадської професійної та бізнес-асоціації Оттави у 1995 році.

Починаючи із 2016 року, Ірена Белл активно співпрацює із ЛНАУ, є фундаторкою музею Я. Зайшлого в нашому університеті, засновницею та фундаторкою стипендії ім. Я. Зайшлого, сприяє розвиткові студентських наукових досліджень та розвиткові університету в цілому.

Враховуючи великий внесок у розвиток української освіти і науки, активну суспільно-громадську діяльність та сприяння у розвитку Львівського національного аграрного університету, Вчена рада нашого навчального закладу присвоїла Ірені Белл почесне звання Doctor Honoris Causa ЛНАУ.