7 листопада 2019 р. у нашому університеті відбулася зустріч із Героєм України, доктором фізико-математичних наук, професором, академіком НАН України І.Р. Юхновським.

У своєму вітальному слові ректор ЛНАУ, академік НААНУ В.В. Снітинський наголосив, що для університетської спільноти велика честь зустрічати відомого українського вченого, державотворця та давнього великого друга нашого навчального закладу.

Академік Ігор Юхновський – відомий спеціаліст у галузі статистичної фізики, який створив знану у світі наукову школу. Понад двадцять років він присвятив політиці. Був лідером першої опозиційної фракції у Верховній Раді та депутатом чотирьох скликань. Ігор Рафаїлович – ініціатор і співавтор Декларації про державний суверенітет України, ініціатор «живого» ланцюга між Львовом і Києвом та Всенародного референдуму щодо незалежності України 1 грудня 1991 року. У 1992–1993 рр. працював в уряді на посаді першого віцепрем'єр-міністра. У 1990–1998 рр. очолював Західний науковий центр НАН України. Упродовж тривалого часу очолював Український інститут національної пам’яті та Інститут фізики конденсованих систем НАН України. Серед здобутків І. Р. Юхновського варто згадати широке вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 років (прийняття відповідного Закону України, видання Національної Книги пам'яті, спорудження меморіалів і пам'ятних знаків), вшанування пам'яті жертв політичних репресій тощо.

Усе своє життя Ігор Рафаїлович присвятив служінню Україні і сьогодні продовжує активно працювати для Української держави. Тому у своєму виступі поділився не тільки спогадами про парламентську боротьбу за державний суверенітет України, а й своїми думками про ті найважливіші проблеми, які має вирішити наша країна найближчим часом. А серед них передусім гуртування навколо національних пріоритетів, серед яких аграрна сфера, на його думку,  – одна із найважливіших. Виокремив учений і проблеми екології, і проблеми плекання національної гідності, і важливість відродження Аграрної партії України та її молодіжного крила.Приємним дарунком для гостя університету стала пісня «Два кольори» у виконанні Михайла Іващенка на слова Дмитра Павличка – побратима Ігоря Юхновського.

Ректор нашого університету подякував Ігорю Рафаїловичу зайого чесність, принциповість, широту поглядів, відданість інтересам України, невтомну діяльність для зміцнення авторитету Української держави та співпрацю із Львівським національним аграрним університетом.