2 березня 2020 року у м. Києві у приміщенні конференц-залу «Асамблея» готелю «Україна» відбулась установча конференція, організована Національним інформаційним центром академічної мобільності ENIC Ukraine.

Відповідний центр функціонує на базі ДП «Іміджево-інформаційний центр» при Міністерстві освіти та науки України. 18 лютого МОН та ENIC Ukraine (ДП «Інформаційно-іміджевий центр») підписали Угоду про заснування Всеукраїнської мережі з визнання іноземних освітніх кваліфікацій UaReNet (Ukrainian Recognition Network).

Протокол про приєднання Львівського національного аграрного університету до Меморандуму про створення та розвиток мережі UaReNet було підписано ректором ЛНАУ, академіком НААНУ Володимиром Васильовичем Снітинським та директором ДП «Інформаційно-іміджевий центр» Вікторією Олександрівною Сергієнко. Підписаний оригінал відповідного протоколу про приєднання було передано 2 березня 2020 року на установчій конференції представнику ЛНАУ – асистенту кафедри міжнародних економічних відносин та маркетингу, провідному фахівцю навчального відділу Ростиславу Дмитровичу Федіву.

Із зазначеної дати Львівський національний аграрний університет офіційно приєднався до Всеукраїнської мережі з визнання іноземних кваліфікацій UaReNet. Ця мережа працюватиме згідно з нормами Угоди про її заснування, Меморандуму про приєднання до неї закладів вищої освіти України та на основі Лісабонської конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в європейському просторі від 1997 року та Глобальної конвенції про визнання кваліфікацій вищої освіти від 2019 року.

Україна приєдналась до числа країн (не такого значного, як може здаватись), де на офіційній основі функціонуватиме відповідна мережа з визнання іноземних кваліфікацій.

Метою створення UaReNet було сприяння вирішенню деяких питань з верифікації іноземних документів, які засвідчують набуті кваліфікації вступниками-іноземцями в українські заклади вищої освіти. Завданням мережі стане формування необхідної інформаційної бази, яка вміщуватиме дані про стандарти освіти в інших державах світу та рекомендації стосовно можливих шляхів, офіційних процедур та алгоритмів з визнання освітніх документів, виданих у відповідних державах, при вступі чи переведенні їхніх громадян в українські ЗВО. 

Почесними гостями та спікерами заходу були:

- заступник Міністра освіти і науки України Єгор Стадний;

- директор Національного інформаційного центру академічної мобільності ENIC Ukraine Вікторія Сергієнко;

- заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Наталія Стукало;

- відповідальний секретар Спілки ректорів закладів вищої освіти України Ярослав Болюбаш;

- директор Національного Еразмус + офісу в Україні Світлана Шитікова;

- віцепрезидент бюро національних інформаційних центрів академічної мобільності мережі ENIC-NARIC, старший спеціаліст з питань політики Національної організації з інтернаціоналізації освіти Нідерландів (NUFFIC) Єннека Локхов;

- директор Європейського реєстру забезпечення якості освіти (EQAR) Колін Тук;

- віцепрезидент комітету Лісабонської конвенції, старший радник Національного агентства з питань науки та вищої освіти Міністерства вищої освіти та науки Данії Аллан Бруун Педерсен;

Інші високоповажні гості заходу: представники Єврокомісії, Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури (EACEA), Європейського реєстру забезпечення якості освіти (EQAR), Європейської студентської ради (ESU), профільних міністерств та національних інформаційних центрів академічної мобільності ENIC-NARIC країн ЄПВО (Європейського простору вищої освіти).

Вітаємо усіх! Приєднання ЛНАУ до мережі UaReNet повинно сприяти розвитку намірів, викладених у «Стратегії інтернаціоналізації Львівського національного аграрного університету».