Це свято, яке започатковано 1941 року на Другому Великому Зборі Організації Українських Націоналістів для вшанування борців за волю та свободу України в пам'ять про лідерів українського націоналістичного руху Миколу Міхновського, Симона Петлюру та Євгена Коновальця, традиційно відзначають 23 травня.

Наш навчальний заклад, у якому навчався Провідник українських національно-визвольних змагань ХХ століття Степан Бандера, свято береже пам'ять про борців за волю нашого народу. Студенти університету знають, вивчають та досліджують життя та діяльність велетів українського духу.

У День Героїв ми вшановуємо усіх тих, без подвижницького та жертовного життя яких не було б сьогодні вільної і незалежної держави: лицарів князівської доби, славних запорізьких козаків та гетьманів, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР та УПА, діячів ОУН, шістдесятників та новітніх героїв російсько-української війни. 2020 рік багатий на ювілейні дати, пов’язані з іменами видатних історичних постатей: Павла Полуботка, Петра Калнишевського, Олекси Довбуша, Максима Залізняка, Кирила Осьмака, Петра Франка, Андрія Мельника, Василя Вишиваного, Юрія Липи, Василя Левковича, Ярослави Стецько, Василя Галаси та багатьох інших.

Ми переконані, що наша історія велична та переможна, бо попри століття неволі, страхітливі голодомори, терор та депортації, український дух перемагає, а наша держава утверджується! І цей рух не спинити, допоки житиме пам'ять про наших Героїв! Слава Україні!

Ректор ЛНАУ, академік НААНУ Володимир Снітинський