Цьогоріч 26 квітня виповниться 35 років з того часу, як енергоблок № 4 Чорнобильської АЕС спричинив планетарну катастрофу, яка є найбільшою в історії ядерної енергетики як за кількістю загиблих людей, так і за наслідками для екології та економічною шкодою. Відлуння цієї трагедії можна відчути і сьогодні, і лише завдяки мужності та самовідданості робітників, вчених, військових і добровольців вдалося уникнути більш жахливих наслідків. Тому ми повинні вшанувати тих, хто поклав своє життя або віддав своє здоров'я, щоб ми могли сьогодні жити в мирі та будувати власну державу.
День Чорнобильської трагедії та Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф був запроваджений у вересні 2003 року. Це день, який сколихнув увесь світ та змінив ставлення до використання мирного атома. День, який змінив долі сотень тисяч людей. День, яких назавжди змінив історію.
За десятиліття ситуація навколо Чорнобильської станції та в зоні відчуження значно покращилася, але багато проблем досі не вирішено. Українці та увесь світ повинні знати правду не лише про причини та наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, а й про сьогодення та майбутнє Чорнобильської зони відчуження.