19 квітня 2021 року у Львівському національному аграрному університеті відбувся І етап аграрно-політичних дебатів в межах проведення XXII Зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК XXI століття». Захід проводився у нашому закладі вищої освіти вчетверте і викликав велику зацікавленість у здобувачів вищої освіти факультетів ЛНАУ, оскільки рекомендовані напрями сформовані відповідно до проблем сьогодення. Слід відзначити, що цьогорічні аграрно-політичні дебати проходили в дистанційному режимі у зв’язку з епідемічною ситуацією, яка була на момент проведення заходу.

До складу журі входили представники адміністрації та викладачі ЛНАУ, керівники державних органів управління та місцевого самоврядування, представники аграрного бізнесу:

- Ігор Богданович Яців – д.е.н., в.о. професора, проректор з наукової роботи ЛНАУ;

- Юрій Володимирович Дубневич – к.е.н., доцент, проректор з навчально-виховної роботи ЛНАУ;

- Галина Володимирівна Східницька – к.е.н., доцент, голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених ЛНАУ;

- Петро Степанович Гнатів – д.с.-г.н., професор, завідувач кафедри агрохімії та ґрунтознавства;

- Петро Данилович Завірюха – к.с.-г.н., професор, завідувач кафедри генетики, селекції та захисту рослин;

- Леся Василівна Дудич – к.е.н., доцент кафедри землеустрою;

- Андрій Михайлович Олійник – к.е.н., старший викладач кафедри менеджменту ім. професора Є. Храпливого, головний спеціаліст відділу стратегічного планування, підприємництва та організаційної роботи Департаменту АПР Львівської обласної державної адміністрації;

- Віталій Анатолійович Войтович – начальник інформаційно-аналітичного відділу Департаменту містобудування Львівської міської ради;

- Ігор Зіновійович Шульга – заступник голови Красненської територіальної громади Золочівського району Львівської області;

- Олег Володимирович Меткий – директор сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Лесі Українки (Дубенський район Рівненської області);

- Віктор Ігорович Аторвін – головний спеціаліст відділу молодіжної політики Львівської обласної державної адміністрації.

У дебатах взяли участь шість команд університету, які готувалися за різними напрямами та висловлювали думку «За» і «Проти»:

1. Придбання землі у власність або оренда – виклики і перспективи для аграрних підприємств і власників земельних ділянок в контексті відкриття ринку землі.

Жовта – стверджувальна («За»):

- Тарас Краплич, група Зв-22;

- Христина Пустовит, група Зв-31;

- Віктор Турук, група Зв-31.

2. Придбання землі у власність або оренда – виклики і перспективи для аграрних підприємств і власників земельних ділянок в контексті відкриття ринку землі.

Червона – заперечна («Проти»):

- Адріана Комар, група Зв-22 (СП);

- Михайло Сень, група Зв-42;

- Олег Комар, група Аг-42.

3. Державне управління в аграрному секторі – субсидування та інші форми підтримки або дерегуляція і фокус на моніторинг та дотримання стандартів.

Зелена – стверджувальна («За»):

- Катерина Ліщук, група Зв-42;

- Михайло Лизак, аспірант 3-го року навчання;

- Юліан Хомечко, група Мо-31.

4. Державне управління в аграрному секторі – субсидування та інші форми підтримки або дерегуляція і фокус на моніторинг та дотримання стандартів.

Фіолетова – заперечна («Проти»):

- Роман Данилишин, група Фін-31;

- Олександр Патроник, група Ек-21;

- Вікторія Сокирко, група Мо-41.

5. Традиційне аграрне виробництво або органічне – виклики і можливості (зокрема в контексті «Зеленої угоди ЄС»).

Синя – стверджувальна («За»):

- Павло Оприск, група Буд-31;

- Даниїл Гільман, група Мев-31;

- Олег Ладанай, група Аг-32.

6. Традиційне аграрне виробництво або органічне – виклики і можливості (зокрема в контексті «Зеленої угоди з ЄС»).

Біла – заперечна («Проти»):

- Іван Адамович, група Аін-31;

- Олег Ланковський, група Еко-41;

- Святослав Дутка, група Аг-42.

Під час проведення заходу для оцінювання команд враховувалися такі критерії: обізнаність учасників у проблемах; наведення достовірних і відповідних аргументів; вміння логічно і послідовно розкривати та відстоювати власну думку; командна робота і її злагодженість; культура ведення дебатів; грамотна мова й ораторське мистецтво; оперативне використання аргументів опонентів у своєму виступі.

За результатами голосування членів журі та слухачів, які активно вболівали за кожну з команд та голосували в чаті дистанційної платформи Zoom, беззаперечним переможцем стала команда «Жовтих», учасники якої висвітлювали питання «Придбання землі у власність або оренда – виклики і перспективи для аграрних підприємств і власників земельних ділянок в контексті відкриття ринку землі».

З команди-переможця шляхом голосування членами журі було обрано лідера – Тараса Краплича, студента групи Зв-22.

Успішним проведенням аграрно-політичних дебатів завдячуємо модератору Галині Володимирівні Східницькій, голові Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених університету.

Усім учасникам заходу передбачено вручення сертифікатів про участь у I етапі аграрно-політичних дебатів, а переможця Тараса Краплича відзначено грамотою.

Бажаємо переможцю подальших наукових звершень та достойного представлення Львівського національного аграрного університету у II етапі аграрно-політичних дебатів.