Це свято, яке започатковано 1941 року на Другому Великому Зборі Організації Українських Націоналістів для вшанування борців за волю та свободу України в пам'ять про лідерів українського націоналістичного руху Миколу Міхновського, Симона Петлюру та Євгена Коновальця, традиційно відзначають 23 травня.

Наш навчальний заклад, у якому навчався Провідник українських національно-визвольних змагань ХХ століття Степан Бандера, свято береже пам'ять про борців за волю нашого народу. Студенти університету знають, вивчають та досліджують життя та діяльність велетів українського духу.
У День Героїв ми вшановуємо усіх тих, без подвижницького та жертовного життя яких не було б сьогодні вільної і незалежної держави: лицарів князівської доби, славних запорізьких козаків та гетьманів, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР та УПА, діячів ОУН, шістдесятників та новітніх героїв російсько-української війни.
Ми переконані, що наша історія велична та переможна, бо, попри століття неволі, страхітливі голодомори, терор та депортації, український дух перемагає, а наша держава утверджується! І цей рух не спинити, допоки житиме пам'ять про наших Героїв! Слава Україні!

Ректор ЛНАУ, академік НААНУ

Володимир Снітинський