У перший літній день в Україні, як і у всьому світі, відзначають яскраве і радісне свято – День захисту дітей. Святкування дня дитини запроваджено з метою привернення уваги широкої громадськості до прав та охорони здоров’я малечі. У цей день закликають прислухатися до потреб дітей і особливу увагу приділити тим, хто з яких-небудь причин залишився без опіки рідних і близьких.
Міжнародний день захисту дітей має свій символ. Це прапор зеленого кольору, на якому зображена наша планета, довкола котрої розташовані дитячі фігурки різних рас і національностей. В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей. Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні – це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.


З нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей представники Львівського національного аграрного університету у складі керівника інформаційного відділу Ірини Фостяк, капелана університету о. Івана Венгрина, в.о. голови Первинної профспілкової організації студентів та аспірантів Львівського національного аграрного університету Яни Борщ та добровольців відвідали ряд дитячих будинків.
Вдалося побувати у Комунальному закладі Львівської обласної ради «Будинок дитини №2 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки», що знаходиться на вулиці В. Антоновича 117, та Будинку дитини № 1 на вулиці Т. Комаринця, будинок 2А, який надає медико-соціальний захист дітям, що опинилися в скрутних життєвих обставинах, дітям-сиротам, дітям, які залишились без батьківського піклування, а також дітям з вадами фізичного та розумового розвитку. Там вони поспілкувалися та погралися з дітьми, подарували солодкі подарунки, пряники та іграшки, побутову хімію та крупи, одяг та взуття, а також придбали необхідні речі для потреб дитячого будинку. Учасники поїздки переконані, що найголовніше для дітей – навіть не подарунки, а та радість і увага, яку вони отримали.
В цей день Роздільський дитячий будинок-інтернат також не залишився без подарунків та уваги. У ньому мешкають хлопці з особливими потребами. Серед них є сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей та сімей у складних життєвих обставинах. Вихованці дитбудинку мають розумову відсталість і психічні розлади, але більшість із них можуть самостійно пересуватись і обслуговуватись. Під час зустрічі представники ЛНАУ привіталися зі своїми давніми друзями – чудовими, щирими дітьми та дружнім колективом закладу, адже це далеко не перша (і не остання) поїздка у цей сиротинець.
Останнім пунктом призначення в цей день був КЗ ЛОР «Винниківська санаторна ЗОШ-інтернат» I-II ступенів. Цей інтернат став домівкою для 400 дітей віком від 6 до 17 років. Діти, що там навчаються, надзвичайно творчі та талановиті, але, на жаль, більшість із них позбавлені батьківського піклування. Вихованці інтернату були по-справжньому щирі і привітні та гостинно зустріли своїх опікунів. Для них вдалося зібрати багато одягу та взуття, продуктів харчування (крупи, печиво, чай), а завдяки фірмі «Ярич» було передано коробки з солодощами. У щирій, невимушеній і водночас піднесеній атмосфері діти ділилися своїми досягненнями і не хотіли відпускати гостей.
Завдяки вашій допомозі наш заклад вищої освіти уподібнюється до батьківської оселі. Представники університету вже не вперше відвідують ці заклади і вкотре дякують усім, хто долучається до творення добра, співчуває і допомагає знедоленим дітям. Бажаємо всім зануритися у свято щастя, усмішок і щирої дитячої радості! Нехай дітки у всьому світі будуть веселими та здоровими, а ваші родини – міцними, надійними та люблячими!