24 серпня Україна відзначає своє найбільше державне свято – День Незалежності, яке встановлено на честь надзвичайно важливої події – ухвалення Верховною Радою у 1991 році Акта проголошення незалежності України. Цей законодавчий чин став виявом багатовікових прагнень нашого народу мати вільну соборну незалежну державу і глибоко закорінений в тисячолітню історію українського державотворення: Русь, Галицько-Волинське князівство, Велике князівство Литовське, Українська козацька держава, доба Української революції 1917–1921 рр. Відродження української державності тісно пов’язано з такими датами, як 22 січня 1918 р. (проголошення незалежності УНР), 1 листопада 1918 р. (постання ЗУНР), 22 січня 1919 р. (Акт Злуки УНР та ЗУНР). Втрата цих здобутків через внутрішні чвари та зовнішню агресію, яка згодом спричинила окупацію, депортації та Голодомор, є важливим історичним уроком для всіх наступних поколінь: тільки в єдності й у власній сильній соборній державі можемо протистояти ворогу і здобути перемогу.


Відновлення нашої незалежності 24 серпня 1991 року стало одним із вагомих чинників розпаду тоталітарної радянської імперії, яка без українського ресурсу, який вона безжально експлуатувала або знищувала, не могла існувати. Тому спадкоємиця комуністичної імперії путінська росія не переставала марити багатими українськими землями і дев’ять років тому розпочала проти України війну, а рівно півтора року тому розпочала повномасштабне вторгнення, порушуючи міжнародне право, вбиваючи тисячі мирних громадян, депортуючи та викрадаючи українських дітей з окупованих територій, чинячи злочини проти людяності та прикриваючись безглуздими та лицемірними оправданнями.
Хід російсько-української війни яскраво продемонстрував усьому світу, що Незалежність України – це запорука вільного розвитку народів Європи. Переживаючи величний історичний момент утвердження своєї Незалежності та свого євроатлантичного курсу, Україна здобула велику стратегічну перемогу, бо вона вже ніколи не повернеться у склад імперії. Мрії путіна про Київ за три дні й знищення української державності не збулися. Ми вільна європейська держава, яку підтримує весь цивілізований світ, яка нарешті через декомунізацію та деколонізацію долає наслідки русифікації та тоталітаризму, яка об’єдналася навколо найсвятіших принципів свободи і гідності та навколо своєї героїчної Армії.
Розуміючи, що зафіксований у чинній українській Конституції курс на членство в Європейському Союзі та НАТО є запорукою нашого успішного євроатлантичного майбутнього, пам’ятаймо, що ще багато не зроблено і багато сфер потребують модернізації та очищення від корупції. Сьогодні маємо пам’ятати, що держава, як ніколи, потребує нашої самовідданої безперестанної жертовної праці і в тилу, щоб забезпечувати Армію, якою нині захоплюється світ.
І хоч ворог сильний і підступний, Збройні Сили України, народжені вільнолюбним українським народом, під синьо-жовтим прапором свободи демонструють усьому світу приклади мужності і впевнено наближають нашу Перемогу на болі бою. І хоч це бій Давида з Голіафом, ми, як і біблійний герой, переможемо, бо з нами Бог і з нами Правда, і з нами Дух одвічної стихії, який поставив нас на грані двох світів творити нове життя, даючи не тільки українству, а й усьому людству надію на подолання світового агресора, збереження свободи та відновлення справедливості!
І Карфаген таки буде зруйнований!

Ректор ЛНУП
академік НААНУ
Володимир Снітинський