Від щирого серця вітаю Вас з Днем знань та початком нового навчального року. Сьогоднішній день має особливий відтінок урочистості та показує перспективу нових можливостей, адже саме з нього вкотре розпочинається наше пізнання, відкриття невідомого, розширення і поглиблення знань та досягнення нових горизонтів.
Це вже другий рік, коли ми, українці, змушені триматись міцно і єдино в умовах невпинної боротьби перед обличчям ворожої інтервенції. Російська агресія стала випробуванням для нашої волі, мужності та стійкості. Ми відчули на собі тягар війни, втрат, перешкод, страху та тривог, але нехай ці випробовування не зламають нашу віру в майбутнє та з’єднають нас ще сильніше. Наші Збройні Сили ведуть героїчну боротьбу за свободу України та вільного світу, а українська нація показує, що ми непохитні у своїй волі зберегти та примножити власну національну ідентичність та гідність.


Сьогодні, коли ми розпочинаємо новий навчальний рік, пам’ятаймо про те, що найкращий спосіб віддячити за дане Богом життя – це бути гідними та порядними людьми, продовжувати пізнавати, зростати, передовсім над собою, та навчатися нового, корисного та потрібного не тільки для себе, але й для суспільства, громади – нашої Батьківщини. Наш університет – це символ українськості, патріотизму, втілення нашої ідентичності та її розвитку у нових непростих умовах. Попри труднощі, з якими всі ми зустрічаємось на життєвій дорозі, ми продовжуємо своєю працею розвивати університет, долати виклики та реформувати нашу країну на прикладі нашого закладу вищої освіти, проявляючи належну принциповість та втілюючи прагнення змін в Україні на краще на прикладі власної доброчесної та професійної праці, усвідомлюючи масштаби небезпеки і наслідків розриву між поняттями порядності та професійності, розуміючи, що країна потребує освічених та законослухняних громадян, які засвоюють кращі зразки поведінки у вищій школі, де викладачі слугують правильним прикладом громадянина цивілізованого правового суспільства.
Незважаючи на складні випробування, які нам випало переживати з огляду на війну, ми вітаємо Вас, шановні студенти, шановні першокурсники, шановні викладачі, і всіх, без кого навчальний процес був би неможливим, з початком нового навчального року. Нехай майбутнє буде до усіх нас прихильним і в ньому буде вдосталь місця для радості, щастя, професійного та загальнолюдського розвитку, як для повноцінного студентського життя, так і для викладацького задоволення від роботи. Нехай з незламною рішучістю наші Воїни, всі Сили оборони країни, завдяки яким ми маємо тут змогу відзначати цей прекрасний День знань, досягають перемог задля миру на умовах, що відповідатимуть українським національним інтересам.
Для наших першокурсників відчиняються двері до світу знань та можливостей. Ви стаєте часткою історії, яка переплітається з відвагою наших захисників. Нехай цей навчальний рік принесе Вам багато цікавих відкриттів, успіхів у навчанні та незабутніх моментів. Нехай він стане для Вас новим добрим початком великого шляху у доросле життя. Будьте гідними нащадками попередніх поколінь, які відстоювали право на існування України, будьте гідними тих, хто зараз на фронті захищає нас – Україну. Вони борються за Велику Українську Мрію – Вільну, Суверенну, Єдину, Цілісну та Чесну Державу у своїй країні, тож і Ви усі захищайте і несіть ці принципи у своєму житті, бо від їхнього втілення залежить якість життя всіх наших громадян, залежить якість Ваших життів, бо це екзистенційний інтерес України.
Хочу висловити велику вдячність нашому професорсько-викладацькому колективу, який допомагає нам зростати та робить наш університет справжнім осередком мудрості та розвитку, інновацій та реформ. Якість роботи нашого колективу у правильній академічній взаємодії зі студентами творить наш заклад, його імідж, його реноме, підтверджує його статус, надаючи престижу самій можливості навчатись у Львівському національному університеті природокористування.
З нагоди нового навчального року я бажаю Вам сил, наснаги подолати всі труднощі, росту у знаннях, мудрості та високих досягнень, миру у серці та перемоги в душі. Наприкінці хочу згадати слова Теодора Рузвельта: «Якщо Ви виховуєте особистість у знаннях, але без моралі, то Ви вирощуєте загрозу для суспільства». Мораль має велике значення, бо її відсутність робить більшого за розмірами агресором, а меншого – жертвою, як описано у «Книзі джунглів», тож пам’ятаймо про це і втілюймо у житті та роботі мораль, чесність та порядність. Нехай Ваш внутрішній компас цінностей не збивається в умовах поточних викликів та суєти. Нехай наша воля завжди буде непохитною, а наша країна – вільною та незалежною. З Днем знань, Україно! З Днем знань, дорогий Львівський національний університет природокористування!

Слава Україні!
Героям слава!

Ректор
академік НААНУ
Володимир СНІТИНСЬКИЙ