Сьогодні ми відзначаємо одне з найважливіших державних свят – День захисників і захисниць України. Це велике державне свято невипадково відзначається у день Покрови Пресвятої Богородиці. Вже упродовж років воно духовно об’єднує наш народ, живить його вірою та вселяє впевненість у Перемозі.
Це свято глибоко закорінене в нашу історію, але до його відзначення на загальнодержавному рівні Україна йшла довгим та тернистим шляхом, поступово повертаючись до своїх духовних та мілітарних традицій. Ще Ярослав Мудрий після перемоги над печенігами віддав під Покров Матері Божої увесь український народ, і цю традицію свято берегли в наступні історичні часи української звитяги. Тож коли дев’ять років тому ворог розпочав війну проти нашої суверенної держави, постало нове могутнє покоління захисників і захисниць України, які черпали і черпають сили у подвигах своїх героїчних попередників – лицарів князівської, козацької та повстанської доби. Це, зокрема, сталося і завдяки тому, що нам у XX столітті вдалося зберегти історичну пам’ять. І ми маємо продовжувати це робити й зараз – берегти пам’ять про загиблих Героїв російсько-української війни XXI ст., щоб передати її прийдешнім поколінням.


Тому такою важливою є започаткована цього року на загальнодержавному рівні хвилина шани. Сьогодні колектив нашого університету разом із усією країною рівно о 9.00 вшановує хвилиною мовчання усіх полеглих Українських Героїв, які стали на захист нашої держави.
Сьогоднішнє свято – про сьогодення і майбутнє. Відзначаємо його 1 жовтня відповідно до Указу Президента України згідно з реформою церковного календаря, яка повертає наш народ до європейської батьківщини. І запорукою нашого національного майбутнього у вільному світі є героїчні ЗСУ в єдності з тими, для кого Україна – понад усе! І тому сьогодні слова щирої вдячності, глибокої пошани, захоплення та любові ми адресуємо незламним і мужнім, сильним і вірним, гідним і безстрашним, мудрим і талановитим захисникам і захисницям, які вже відстояли нашу Незалежність і виборюють нині свободу усього вільного світу.
І ми переконані, що з вірою в Бога та Його Пречисту Матір і з найсильнішою в Європі армією українських захисників та захисниць виконуватимемо своє призначення – ростити хліб, навчати молодь, розвивати найсучасніші технології, самовіддано працювати для Перемоги, щоб незнищенною в віках була свята соборна й незалежна Україна!

Ректор ЛНУП
академік НААНУ
Володимир СНІТИНСЬКИЙ