8 листопада 2023 року академічна спільнота ЛНУП вшанувала пам’ять Героя України Тараса Чайки – випускника університету, який у перші дні війни став на захист державного суверенітету і територіальної цілісності України та героїчно загинув у листопаді 2022 року під час виконання бойового завдання.
У цей день відбулося віче-реквієм, яке розпочав ректор ЛНУП академік НААНУ В. Снітинський. «Сьогодні ми згадуємо тих, хто віддав своє молоде життя за Незалежність України, – сказав Володимир Васильович. – І це надзвичайно тяжкий день, бо війна забирає найкращих. Але завдяки жертовності наших захисників ми маємо можливість працювати, навчати і навчатись». Ректор представив аудиторії маму, дружину та брата Тараса Чайки, які були присутні в актовій залі, відзначив, що жодної хвилини не можемо забувати про тих, хто тримає над нами небо, і запропонував хвилиною мовчання вшанувати пам’ять полеглих Героїв.


Державний Гімн України виконала Народна хорова капела «Джерела Розточчя» (художній керівник – Ярослава Ліпковська). Далі очільник навчального закладу розповів усім присутнім про Тараса Чайку, який здобув освіту в нашому університеті за спеціальністю «Облік і аудит», у перші дні війни вступив до лав 125-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ, воював на Донеччині, був командиром окремого розвідувального взводу, героїчно загинув, рятуючи життя побратимів. 29 вересня цього року Указом Президента йому посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». «У 623-й день війни ми всі усвідомлюємо, що Україна вже відстояла свою Незалежність, плани росії захопити нашу країну за декілька днів чи тижнів не збулися. І це, безсумнівно, завдяки таким людям, як Тарас Чайка, пам’ять про яких вічно житиме в наших серцях», – підсумував Володимир Васильович. Він вручив мамі та дружині Тараса Чайки подяки від імені усього колективу та повідомив, що в університеті запроваджується стипендія на його честь, яку будуть присуджувати за високі показники у навчанні та активну громадянську позицію.
«Тарас був надзвичайно світлою людиною, справжнім лідером і патріотом, яким я надзвичайно пишаюся», – сказала у своєму виступі його мама Алла Чайка. Вона розповіла, як героїчно загинув Тарас, і подякувала ректору університету та усьому колективу за гідне вшанування її сина. Далі аудиторія мала змогу переглянути фільм, створений мамою Героя. Після чого виступили представники художніх колективів нашого навчального закладу, зокрема керівник Народної капели бандуристів ЛНУП Ірина Стельмах виконала композицію «Журавлі», а аспірант університету Михайло Іващенко – пісню «Українське сонце».
Капелан університету о. Іван Венгрин звернувся до присутніх з духовним словом та молитвою за Україну, її живих і полеглих захисників, їхні родини та усіх, хто сьогодні веде боротьбу із силами зла. На завершення зал спільно з Народною хоровою капелою «Джерела Розточчя» виконав духовний гімн «Боже великий єдиний, нам Україну храни».
Згодом відбулося урочисте відкриття навчальної аудиторії ім. Т. Чайки, яка створена з ініціативи ректора Володимира Снітинського з метою увіковічення пам’яті про Українського Героя. Його мама Алла Чайка подарувала університету ікону Божої Матері, а для цієї аудиторії – статуетку Архистратига Михаїла, покровителя українського воїнства. Назарій Чайка розповів про студентські роки свого брата і те, яким важливим для нього було навчання у Львівському національному університеті природокористування. Дружина Тараса Софія сказала, що для неї велика честь бути на відкритті цієї аудиторії, а серце зігріває думка, що її донечка Тереза завжди зможе приходити сюди, де так гідно пошановано її тата.
Завершив урочистість ректор Володимир Снітинський, який сказав: «Ми переконані, що ці заходи виховуватимуть та надихатимуть молоде покоління прикладом життя одного з найкращих наших випускників – Героя України Тараса Чайки. Пам’ять про нього житиме в наших серцях вічно!».