Шановні співробітники і партнери університетського комплексу! Дорогі наші студенти!
Щиро вітаю Вас із Днем Соборності України та 105-ю річницею проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР!
Сьогодні ми відзначаємо одне із найважливіших державних свят, яке засвідчує єднання усього українського суспільства навколо ідеї Соборності.
Споконвіків ця ідея живила сили нашого народу, який, долаючи буремні вітри історії, торував свою стежку до вільної і незалежної держави. І тому, коли на уламках імперій на початку XX століття постали Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка, їхні уряди, втілюючи віковічні прагнення українців жити в єдиній соборній державі, розпочали перемовини про об’єднання. У результаті було проголошено Акт Злуки, який став одним із визначних етапів нашого державотворення. Велике свято єднання українців Наддніпрянщини та Наддністрянщини відбулось 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в першу річницю проголошення незалежності Української Народної Республіки.
106 років тому УНР проголосила незалежність, 105 років тому українці, розділені двома імперіями, об’єдналися в одній державі. Їхні ідеї сприйняли та розвинули нові покоління борців за вільну та соборну Україну: від воїнів УПА до тих, хто 21 січня 1990 року утворив символічний ланцюг злуки «Українська хвиля» від Івано-Франківська та Львова до Києва. Ідея Соборності утвердилася 24 серпня 1991 року відновленням української державності. Знання та висвітлення правдивої української історії не тільки перекреслює тези диктатора путіна про те, що начебто Україну створили та об’єднали більшовики, а й стає важливою сучасною зброєю, яка перемагає російську пропаганду.
Нинішнє свято не тільки звертає наш погляд в минуле, а й націлює на майбутнє. Вивчивши уроки історії, наш народ у час великих випробувань російсько-української війни об’єднався навколо ідеї Соборності. Інформаційні атаки ворога, які мали на меті розділити наших громадян, зазнали краху, бо продемонстрована українською нацією єдність не дала змоги агресору реалізувати свої божевільні плани. Недарма гаслом цьогорічного відзначення Дня Соборності стала теза «Наша єдність – наша зброя».
Сьогодні сини і доньки України героїчно захищають її зі зброєю в руках, займаються волонтерською діяльністю, самовіддано та жертовно працюють у тилу. Соборність стала однією з базових національних цінностей усіх українців. Завдяки згуртованості усього народу, завдяки незламності наших захисників та захисниць Україна виборює своє право на свободу й утверджується як незалежна держава, яку підтримує весь вільний демократичний світ.
Переконаний, що ми гідно пройдемо усі випробування, подолаємо кровожерливого ворога та відновимо територіальну цілісність нашої держави, бо ідея Соборності консолідує наших громадян та є запорукою Української Перемоги!
Слава Україні! Героям слава!

В. о. ректора університету
професор Василь Лопушняк