31 січня 2024 року у Львівському національному університеті природокористування відбувся урочистий захід «Степан Бандера – символ нескореної нації», приурочений до 115-річчя від дня народження національного героя, Провідника ОУН Степана Бандери.
Захід розпочався молитвою «Отче наш» та благословенням Високопреосвященнішого Макарія, Митрополита Львівського УПЦ (ПЦУ).
Хвилиною мовчання усі присутні віддали шану Героям, що поклали життя за волю України.

До академічної спільноти зі вступним словом звернувся в.о. ректора ЛНУП, професор, доктор сільськогосподарських наук Василь Лопушняк, який провів учасників заходу сторінками історії університету, пов’язаними із головним ідейним Провідником українського національного визвольного руху Степаном Бандерою, його навчанням у стінах одного із найдавніших аграрних вищих навчальних закладів України, початком його політичної діяльності. Доповідач звернув увагу на те, що у стінах нашого університету 25 років функціонує Музей Степана Бандери, який став сучасною платформою національно-патріотичного виховання. Саме біля пам’ятника національному Героєві у результаті ворожої атаки російськими безпілотниками було зруйновано пам’ятку архітектури – корпус факультету землевпорядкування та туризму.
В.о. ректора висловив щиру подяку за допомогу у відбудові корпусу ЮНЕСКО, Міжнародній організації з міграції, організації HeMo (Ukrainian Heritage Monitoring Lab), голові Асоціації працівників аграрних навчальних закладів Станіславу Ніколаєнку та колегам із закладів вищої освіти України, представникам влади області та міста, студентам, викладачам, випускникам університету. «Вистояв Бандера – вистоїть Україна!» – ці слова керівника ЛНУП додали ще більшої впевненості у майбутній Перемозі.
Високопреосвященніший Макарій, митрополит Львівський УПЦ (ПЦУ), відзначив внесок університету у виховання патріотичної, християнської молоді, яка сьогодні продовжує нести національні ідеї Степана Бандери, захищаючи Україну від безжального ворога. Митрополит Макарій вручив в.о. ректора ЛНУП Василеві Лопушняку високу духовну відзнаку – Благословенну грамоту та медаль Святого Василія Великого.
В.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод у своєму виступі зазначив, що росії не вдасться зламати патріотизм, віру, волю, національну гідність української молоді, вихованої на прикладі діяльності Провідника ОУН Степана Бандери.
До присутніх із патріотичним словом звернувся голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції, депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета, який наголосив на важливості відновлення одного із національних місць пам’яті у Дублянах – корпусу, де навчався Степан Бандера, у якому витає його дух. Кожен з нас несе велику відповідальність перед національним Героєм – «будувати українське життя та український світ».
Заступник міського голови Львова Любомир Зубач запевнив університетську спільноту та гостей заходу, що міська влада буде максимально сприяти відновленню, відбудові зруйнованого корпусу університету та підтримувати навчальний заклад у всіх добрих починаннях та діяльності.
З доповіддю «Степан Бандера. Провідник історичної ідеї» виступив український історик та громадський діяч, кандидат історичних наук, член редколегії наукового збірника «Український визвольний рух», член редакційної ради «Літопис УПА» Микола Посівнич.
До студентської молоді звернувся зі словами подяки за передані благодійні кошти для ЗСУ студент факультету механіки, енергетики та інформаційних технологій, учасник Народної хорової капели «Джерела Розточчя» Андрій Бендюк, який на передових позиціях захищає рідну землю від російського окупанта в лавах бригади спеціального призначення «Азов». У подяку мужній захисник вручив в.о. ректора Василю Лопушняку прапор підрозділу.
Урочистий захід завершився патріотичними піснями у виконанні студентських творчих колективів, зокрема Народної хорової капели «Джерела Розточчя» (керівник Ярослава Ліпковська), Вокально-інструментального ансамблю, Народного духового оркестру (керівник Марта Мурська), ансамблю бандуристок (керівник Ірина Стельмах), а також вокалістів Сергія Нікіфоряка та Михайла Іващенка. Ведучими заходу були Ернест Яроцький та Людмила Лаврін.
Виконаний університетською молоддю Марш українських націоналістів «Зродились ми великої години» ще раз підтвердив високий патріотичний дух і віру у національні ідеї Степана Бандери та майбутню Перемогу.