Шановна академічна спільното Львівського національного університету природокористування!
Сьогодні українство всього світу відзначає ювілейну дату від дня народження Тараса Шевченка – нашого національного генія та пророка.
210 років тому прийшов у світ той, хто розбудив дух приспаної та поневоленої козацької нації, аби вона трансформувалася в українську і створила вільну і незалежну державу. Тарас вірив в Україну ще тоді, коли її не було на політичній карті світу, і передбачив, що «наша дума, наша пісня не вмре, не загине...». Він подарував нам «Кобзар», який став Українською Біблією – книгою визначальною у формуванні нашої духовної та національної ідентичности.
Цю важливу для нас дату ми відзначаємо в умовах повномасштабної війни з російською федерацією, яка прагне відновити імперське панування. Виборюючи свою свободу, ми нині даємо гідну відсіч ворогові, бо наша нація зростала та формувалася на слові Великого Кобзаря. Дух Тараса, який витав та витає над Україною в усі переломні моменти її історії, полине до Бога лише тоді, коли «понесе з України у синєє море кров ворожу». І цей його заповіт сьогодні гідно виконують наші героїчні Збройні сили України.
Шевченко духовно переміг російську імперію. І ми переконані: український народ, на сторожі якого стоїть Тарасове слово, переможе путінську росію в останній антиколоніальній війні в Європі. І найкращим даром нашому Великому Кобзареві стане розквіт дорогої його серцю, вільної і незалежної України та оновлена земля, де «врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі».

В.о. ректора ЛНУП
професор Василь Лопушняк