12 березня 2024 року у Науковій бібліотеці ЛНУП з нагоди відзначення 210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря шанувальників Шевченкового слова скликала Літературно-мистецька світлиця «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине».
Розпочала захід натхненним словом до усіх присутніх директор Наукової бібліотеки і водночас модератор цього творчого заходу Марія Грицевич: «Перший місяць весни подарував Україні і світу велета духа і слова, художнього образу і думки – геніального Тараса Шевченка, чиє слово бунтує проти зла, закликає до боротьби з ворогами, котрі зазіхають на сокровенне, переконує, що Україна незрівнянна у своїй споконвічності, красі та прагненні до волі! Цьогорічна весна – ювілейна для Великого Кобзаря, Пророка, Мислителя».

Із мистецьким святом студентів, викладачів, працівників Наукової бібліотеки привітала керівник відділу з організації виховної роботи студентів Оксана Качмар, яка наголосила на важливості гідного вшанування у нашому університеті ювілейної дати від дня народження генія української нації Тараса Шевченка. Було відзначено переможців конкурсу читців поезії Тараса Шевченка «Тарас Шевченко понад часом» та урочисто вручено грамоти від в.о. ректора професора Василя Лопушняка лауреатам цього конкурсу.
Мистецьким дарунком для присутніх і призерів став виступ Народного вокально-інструментального ансамблю «Берегиня», а також пісні на слова Тараса Шевченка у виконанні керівниці цього колективу, лауреата всеукраїнських конкурсів Ірини Стельмах.
Пророчі слова Великого Кобзаря звучали з уст молодого покоління – переможців конкурсу читців поезії Тараса Шевченка: Марти Цап, Назара Пискіра (факультет механіки, енергетики та інформаційних технологій), Тетяни Якимів, Маркіяна Дмитрука (факультет землевпорядкування та туризму), Аліни Твердохліб (факультет управління, економіки та права), Олеся Бубели (факультет будівництва та архітектури), Анастасії Тарасюк, Ірини Козлюк (факультет агротехнологій та екології).
Директор Наукової бібліотеки ЛНУП ознайомила присутніх із Лауреатами Шевченківської премії 2024 року у різних номінаціях: «Публіцистика та журналістика», «Література», «Музичне мистецтво», «Візуальне мистецтво».
У Літературно-мистецькій світлиці «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине» було презентовано книжковий вернісаж «І ми, читая, оживаєм, і чуєм Бога в небесах», приурочений до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.
Завершився творчий захід спільним виконанням «Заповіту» Тараса Шевченка як символу віри поета у переможне, вільне, незалежне майбутнє України.