В рамках підготовки до 110-річчя від дня народження Степана Бандери відбулася довгоочікувана поїздка на Івано-Франківщину, в с. Старий Угринів – батьківщину Бандери. Вшанувати пам’ять відомої особистості, символа  національно-визвольного руху вирушили представники Львівського національного аграрного університету, зокрема директор Музею Степана Бандери Антоніна Ковалів та керівник інформаційного відділу Ірина Фостяк.

«Велика будівля з червоним дахом видніється ще здаля. До центрального входу веде  доріжка, вимощена бруківкою. Із щемом в серці ми ступали по землі, де народився та провів своє дитинство сам Степан Бандера»,  – зізналася Антоніна Василівна.

Меморіальний комплекс Степана Бандери включає величний пам’ятник провіднику ОУН, відновлений будинок священика Андрія Бандери, батька Степана, та сучасний музей. Красива сучасна споруда виконана  згідно з найновішими архітектурними віяннями. Вона гармонійно вписується в навколишній ландшафт та вражає своєю красою та вишуканістю.

Спершу було покладено квіти до пам’ятника Степану Бандері, опісля гостей запросили на огляд сучасного музею. Експозиція музею складається із декількох залів і дійсно вражає, адже не лише знайомить з життям і громадсько-політичною діяльністю провідника ОУН Степана Бандери, а й розкриває історію національно-визвольної боротьби українського народу.

Відвідувачі мають унікальну можливість побачити речі, що належали сім’ї о. Андрія Бандери: синьо-жовте знамено, старовинні ікони та культові церковні речі, виявлені при руйнуванні священицької резиденції. Серед експонатів музею є  оригінали посвідчення та документів на ім’я Stefan Popel, під яким проживав Степан Бандера останні роки у Європі.

Також експозиція дозволяє ознайомитися з автентичними документами періоду діяльності ОУН–УПА. Зацікавлює відвідувачів і криївка, відтворена на зразок тих, які використовувалися підпільниками в часи української визвольної боротьби.

Фонди музею постійно поповнюються. Наприклад, найновіший експонат – особистий фотоапарат Степана Бандери й кілька світлин, які він сам зробив. Фотоапарат передав зять Степана – Андрій Куцан.

У родинному будинку сім’ї  Бандерів знаходяться автентичні речі та меблі. З особистих речей – велика скляна лампа, шаховий стіл, дзеркало, шафа й годинник – подарунок отця Андрія доньці Володимирі на весілля.

У селі збереглася церква, де служив о. Андрій Бандера, на якій встановлена меморіальна таблиця. Якщо звідти піднятися вгору до цвинтаря, то можна відвідати родинну могилу сім’ї Бандерів.

Також на території комплексу можна побачити гранітну плиту на місці, де знаходились два перші пам’ятники Степану Бандері, відновлену каплицю Покрови Пресвятої Богородиці, криницю, погріб.

Висловлюємо щиру подяку завідувачу Історико-меморіального музею Степана Бандери в Старому Угринові Степану Лесіву та всім працівникам за теплий прийом, цікаву та пізнавальну розповідь.

Будьмо достойними носити горде ім’я бандерівця, та пам’ятаймо, що його ім’я стало символом гідності та боротьби, а також лакмусовим папірцем, що визначає сутність людей: ворогів України при його згадці трясе, патріотів – піднімає у дусі!