31 січня 2020 року глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) на запрошення ректора ЛНАУ, академіка НААНУ Володимира Снітинського відвідав Львівський національний аграрний університет. Це надзвичайно важлива і знакова подія для колективу ЛНАУ та усієї громади Української греко-католицької церкви. 

Блаженнішого Святослава зустріли з піднесенням представники духовенства, ректор, проректори, декани, студенти перед головним корпусом ЛНАУ. Студенти вручили йому хліб-сіль. Опісля відбулося ознайомлення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука з університетом. Почесний гість також відвідав Музей історії Львівського національного аграрного університету та Музей Степана Бандери.

В заповненій вщерть актовій залі головного корпусу на главу УГКЦ очікували професорсько-викладацький склад, працівники університету, студенти та громада міста.

Урочиста академія з нагоди вручення главі УГКЦ диплома Doctor Honoris Causa ЛНАУ розпочалася молитвами «Будь ім’я Господнє» та «Отче наш» у виконанні Народної хорової капели викладачів ЛНАУ та Народної хорової капели студентів ЛНАУ «Джерела Розточчя».

Представив Верховного Архиєпископа Києво-Галицького ректор ЛНАУ, академік НААНУ Володимир Васильович Снітинський.

«Враховуючи значний внесок у розбудову Української греко-католицької церкви, розвиток української духовної освіти і науки, виховання студентської молоді та сприяння розвитку Львівського національного аграрного університету, Вчена рада ЛНАУ 14 січня 2020 року ухвалила присвоїти почесне звання Doctor Honoris Causa главі Української греко-католицької церкви, Верховному Архиєпископові Києво-Галицькому, докторові богослів’я, Блаженнішому Святославу Шевчуку», – оголосив Володимир Васильович Снітинський.

Ректор університету висловив слова вдячності шановному гостю і вручив диплом Doctor Honoris Causa. Приємним дарунком для Блаженнішого Святослава став букет квітів та мантія, які йому вручили студенти ЛНАУ. Ректор університету на добру згадку подарував главі УГКЦ  перше в Україні видання «Кобзаря» українською та польською мовами, яке вийшло у світ завдяки співпраці ЛНАУ та Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ.

Зустріч, незважаючи на величезну кількість людей, відбувалася в урочистій і водночас дуже родинній атмосфері. Святослав Шевчук наголосив, що не очікував отримати таку високу нагороду та закликав усіх до розмови.

У своєму слові до присутніх Блаженніший Святослав висловив слова глибокої вдячності за таку відзнаку. «Сьогодні передусім Церква-мучениця отримує таке високе звання, а не я. Саме Українській греко-католицькій церкві, яка є душею українського народу та українського світу, я присвячую цей докторат. Крім того, я хочу його присвятити своєму великому попередникові – праведному митрополиту Андреєві Шептицькому», – наголосив архиєрей. На його думку, митрополит Андрей Шептицький доклав чимало зусиль до плекання культури землеробства у нашому народі.

У своїй промові він нагадав про звернення церкви щодо земельної реформи в Україні, у якому ідеться про те, що земля є даром Божим для усіх і має бути її справедливий розподіл, також згадав про екологічні виклики.

«Я хочу запросити вашу інституцію до співпраці з Церквою, – наприкінці запропонував промовець. – Співпраця може бути на багатьох різних рівнях: академічному, педагогічному, на рівні обміну досвідом та інформацією, а також чутливістю, яку має наша глобальна Церква».

Предстоятель УГКЦ подарував студентам ікону Матері Божої, яка зберігатиметься у храмі Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого. Маємо надію, що ця святиня буде допомагати молодим людям здобувати якісні знання та долати спокуси сучасного світу, і коли перед ними постане вибір, вони його робитимуть з допомогою Матері Божої в контексті науки Блаженнішого Святослава, пам’ятаючи, що земля – це Божий дар.

Із вітальним словом до учасників урочистої академії також звернувся владика Михаїл Колтун, єпископ Сокальсько-Жовківський.

Щирим дарунком для гостей нашого закладу стали духовні та патріотичні твори у виконанні творчих колективів ЛНАУ – Народної капели викладачів і студентів університету (керівник – Василь Солонецький) та Народної хорової капели студентів «Джерела Розточчя» (керівник – Христина Венгрин).

Шквал оплесків викликало бездоганне виконання Юрієм Перогом  «Ave Maria» на музику Франца Шуберта.

Михайло Іващенко та Микола Тетюк додали особливого колориту заходу, виконавши  арію Андрія «Владико неба і землі» з опери «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського та гімн «Panis Angelicus». Глядачів та гостей приємно вразила манера виконання пісень, майстерність і професійність виконавців.  Також Микола Тетюк прекрасно виконав різдвяний гімн «Adeste fideles» на слова і музику Джона Френсіса Вейда.

Доповнив святковий концерт гурт «Ladies’ TRIO», який виконав пісню «Hallelujah» на слова Марти Якобчук, музику Леонарда Коена.

Родзинкою вечора стала пісня «Галичина», яку виконали студенти та аспіранти ЛНАУ Христина Пустовит, Михайло Іващенко, Дмитро Ковальчук та Сергій Кисіль.

На завершення святкового концерту Народна хорова капела викладачів ЛНАУ, Народна хорова капела студентів ЛНАУ «Джерела Розточчя» та всі присутні заспівали духовний гімн «Боже Великий, Єдиний».

Опісля предстоятель УГКЦ залишив слова подяки у книзі відгуків почесних гостей ЛНАУ та побував у студентському храмі Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого.

Висловлюємо щиру подяку предстоятелю УГКЦ за візит до Львівського НАУ, за добре пастирське слово, за молитви та Архиєрейське благословення. Для нас є великою честю, що глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав прийняв диплом Doctor Honoris Causa Львівського національного аграрного університету. Цей день увійшов в історію ЛНАУ, а слова науки Блаженнішого Святослава Шевчука та уділене благословення укріпили нас в прагненні наполегливо та чесно працювати для рідної землі, виховуючи справжнього українського  господаря, який берегтиме її від екологічного лиха, щоби передати неушкодженою та плідною для прийдешніх поколінь.