25 січня 2018 р. у читальному залі наукової бібліотеки ЛНАУ було проведено інтерактивну науково-виховну лекцію з нагоди пам’ятних дат української історії, які відзначаються в січні. Захід зібрав студентів І-ІІ курсів усіх факультетів університету.

У вступному слові керівник підрозділу з виховної роботи Оксана Володимирівна Качмар наголосила на тому, що січень наповнений особливими датами, які мають важливе місце в історії української держави.

Продовжуючи вступне слово, доцент кафедри українознавства, кандидат історичних наук І. В. Баран зауважив, що в нашому університеті стало доброю традицією проведення різного роду виховних заходів та лекторіїв, присвячених знаменним датам та подіям української історії як минулого, так і сьогодення, а також наголосив на важливості їх розуміння для сучасних поколінь.

Темою лекторію стало вшанування 100-річчя ІV Універсалу Центральної Ради, яким уперше в ХХ столітті проголошено незалежність та самостійність Української Народної Республіки, сотих роковин битви під Крутами, 99-ї річниці проголошення Акту Злуки ЗУНР і УНР та 3-ї річниці завершення героїчної оборони Донецького Аеропорту.

Студентам було запропоновано переглянути документальні фільми та історичну хроніку, які відображали державотворчу діяльність Української Центральної Ради.

Ігор Володимирович наголосив на важливості консолідації суспільства для побудови власної держави, акцентував увагу на діяльності тодішніх українських політиків і на проблемах створення власних збройних сил, що, як ніколи, є актуальним сьогодні.

Підтвердженням цьому стала презентація про героїв, які загинули під Крутами, та показ документального фільму про захисників Донецького Аеропорту. Ці дві події, розділені сотнею років, завжди будуть нам нагадувати про мужність і самопожертву українських воїнів-оборонців власної держави.

Було закцентовано увагу на передумовах та наслідках проголошення Акту Злуки ЗУНР і УНР, його історичній важливості та необхідності сьогодні бути єдиними та згуртованими заради розбудови міцної і сильної держави.

Кандидат наук із соціальних комунікацій, бібліотекознавець Марія Василівна Павлюх виступила перед присутніми з мультимедійною презентацією «Крути: у документах, спогадах, художній літературі». Доповідачка розповіла про книги як важливе джерело дослідження та пізнання історичної правди. Вона зазначила, що події столітньої давності не втрачають своєї актуальності сьогодні. Серед книг про Крути маємо: документи, історичні матеріали, довідники, підручники та художні твори. Великою популярністю користуються матеріали і документи, які є базовим джерелом дослідження науковців: «Крути. Січень 1918 року: документи, матеріали, дослідження», «Україна в огні й бурі революцій» І. Мазепи, «Крути: збірка у пам’яті героїв Крут», а також художні твори: повість «Бій під Крутами» Ю. Сороки та поема «Крути» М. Куця.

Захід завершився різдвяною колядкою «Сумний святий вечір» у сучасній обробці та закликом пам’ятати всіх тих, хто боровся і далі бореться за Волю і Незалежність України.