Щорічно в останню суботу листопада в Україні та світі вшановують пам’ять жертв Голодоморів. 26 листопада 2022 року – 90-ті роковини Голодомору 1932–1933 рр.
Вшанування пам’яті жертв цьогоріч відбувається під час повномасштабної війни росії проти України. Знову проти українців росіяни застосовують геноцидні практики, адже росія в цій війні переслідує ту саму мету, що й під час Голодоморів, – знищити українську ідентичність і націю.
Трагічні події сьогоднішнього дня наочно показують нам всім, що дуже важлива жива пам’ять всіх жертв. Тому українців закликають долучитися до акції «Запали свічку».
Заради пам’яті безвинно убієнних схилімо низько голови... Віддамо шану тим мільйонам, які були закатовані, зморені голодом тільки за те, що вони українці, що мали свої переконання, традиції і святу непохитну віру.
Збережімо назавжди в душах наших той біль, який довелося пережити кожній українській родині, і завжди пам’ятаймо цей страшний урок, щоби трагедія Голодомору не повторилася ніколи.
Мільйони загиблих. Десятки мільйонів ненароджених. Понівечені людські долі. Виснажена душа українського народу. Немислимий масштаб цієї трагедії. Ім’я їй – Голодомор. Її суть – геноцид. Україна та світ схиляють голови у скорботі.
Ми не забули.
Ми пам’ятаємо.
Їм, неоплаканим і невідспіваним, їм, похованим без труни і молитви, позбавленим могили і шани, присвячується виставка-реквієм, організована в читальній залі наукової бібліотеки.