Радикальні зміни в системі вищої та професійної освіти ставлять перед нами нові виклики. Бібліотека, як інформаційна основа науково-освітнього та виховного процесів, повинна модернізуватись та оперативно реагувати на запити, вимоги, побажання користувачів, підвищувати рівень професійної компетентності своїх працівників. Зважаючи на процес трансформації, комунікативна діяльність наукової бібліотеки скерована на формування внутрішніх організаційних та зовнішніх зв’язків.
3 жовтня 2023 року з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек у Науковій бібліотеці ЛНУП відбувся круглий стіл «Бібліотечно-інформаційне середовище: реалії та виклики сьогодення» за участю директора Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка к.і.н. Олександра Седляра та заступника директора Олени Фігель.
В ході засідання обговорювались проблеми інформаційно-бібліотечного забезпечення. Значна увага приділялась висвітленню питань щодо формування та функціонування електронної бібліотеки. Жваву дискусію викликало питання актуалізації бібліотечних фондів. Колеги мали змогу обмінятися фаховими думками щодо важливих напрямів діяльності бібліотек ЗВО. Зокрема зазначалось, що особливої уваги у роботі бібліотек набуває виховання творчої особистості серед студентської молоді, на формування якої спрямована низка культурно-просвітницьких заходів.
Майбутнє сучасної бібліотеки ЗВО вбачається в трансформації з книгозбірні в інформаційних центр, де викладачі та студенти зможуть отримати широкий спектр якісних послуг.