Палахкоче свіча Поминальної нині Молитви,
І розгнуздана Пам’ять карбує Історії слід…
Ігор Яворницький

Наш народ витерпів один з найжорстокіших іспитів у своїй історії – в нім подолав супротивника моральними силами, виходячи вслід своєму Спасителю на власну Голгофу. Він прийняв муки, подібні хресним, через відданість своїй життєвій правді-вірі. Від неї не відступив, воліючи вмерти. Тепер правда народна, як білий привид в крові, постає на весь зріст перед людством, правда непереможна...
На жаль, 90-ті роковини Голодомору український народ вшановує в умовах, коли росія продовжує загарбницьку війну проти України, порушуючи суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, прагне ліквідувати Україну як національну державу та знищити ідентичність і культуру нашого народу.
Сьогодні російський режим вдається до геноцидних практик у війні проти України, не гребує використанням їжі як зброї, провокуючи продовольчу кризу, щоб тиснути на міжнародну спільноту. Кремлю байдуже, хто і в якому куточку планети цього разу страждатиме чи навіть загине від голоду.
Запобіжником від повторення злочинів може бути лише справді чесна пам’ять, а також засудження та покарання усіх винуватців у злочинах проти людства.
Наукова бібліотека запрошує ознайомитися з матеріалами видань, які розкривають злочини комуністичного тоталітарного режиму.
Висловлюємо вдячність Музею Голодомору та Національній асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців за видання, якими поповнилися фонди Наукової бібліотеки.